Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napravite ocat

Ova 'ljepotica' ne tjera samo moljce, evo zašto biste je trebali imati u svom domu

Lavanda
Foto: Thinkstock
1/2
19.08.2016.
u 08:48

Eterično ulje lavande jedno od rijetkih koje se može nerazrijeđeno nanositi na kožu, a to biste svakako trebali raditi jer potiče njezinu regeneraciju. Pomaže pri iscjeljivanju rana i ožiljaka, akni, ekcema i opeklina, a odličan je saveznik u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože

Cvjetovi lavande mame svojim izgledom, ali i opojnim, smirujućim mirisom koji otpušta.

Još od davnina, dobrobiti koje pruža ova biljka prepoznali su stari Grci koji su vjerovali da cvjetovi lavande u kupki pročišćuju tijelo i duh.

Već približno 2500 godina, ta grmolika biljka podrijetlom s grčkih otoka, učestalo se koristi pri liječenju unutarnjih i vanjskih tjelesnih boljki, a zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, odlično djeluje i na psihu te stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti.

Rimljani su imali običaj u vodu za pranje rublja stavljati lavandu, što je, s obzirom na njezina antiseptička i antibakterijska svojstva, bio nadasve mudar potez.

Gotovo da i nema osobe koja ne zna da lavanda tjera moljce iz naših ormara te da se koristi za opuštanje. Upravo stoga glavni je sastojak kupki, posebice za djecu.

Foto: pixabay

Foto:Thinkstock

No, njezina blagotvorna djelovanja tu ne prestaju.

Ocat od lavandina cvijeta

Eterično ulje lavande jedno od rijetkih koje se može nerazrijeđeno nanositi na kožu, a to biste svakako trebali raditi jer potiče njezinu regeneraciju. Pomaže pri iscjeljivanju rana i ožiljaka, akni, ekcema i opeklina, a odličan je saveznik u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Eterično ulje lavande koristi se i za inhaliranje jer čisti dišne putove i osvježava cijeli organizam.

Ali, i lavandin ocat posebno je djelotvoran kod jakih glavobolja. Octom namočite gaze i napravite obloge za čelo. U litru jabučnog octa stavite 30 grama lavandinih suhih cvjetića i postavite staklenku na sunčano mjesto oko tjedan dana. Protresite staklenku jednom dnevno. Procijedite kroz finu pamučnu tkaninu i ulijte u bočice.

>>Ovu biljku najčešće izbjegavamo u širokom luku, ali ona je zapravo čudesni lijek

>>Ovo ulje je tako ljekovito, a tako ga jednostavno možete napraviti sami

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije