Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pažnja

Opasna bolest koju ima 25% muškaraca u 40-ima, a da to ne znaju

Muškarac kod l iječnika
Foto: Thinkstock
05.10.2015.
u 07:45

Ova bolest je vrlo raširena, što može biti razlog zbog čega liječnička struka ističe da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju

Gotovo 80 posto ljudi koji imaju bolest jetre nemaju pravu dijagnozu, otkriva nova studija s Baylor College of MedicineRiječ je o masnoj jetri koja nije uzrokovana alkoholizmom, a istraživanje pokazuje da masnoj jetri uzrok nije ni hepatitis ni pretjerano ispijanje alkohola, piše Menshealth.

Međutim, kad su znanstvenici revidirali povijest bolesti pacijenata tek je njih 39% s dijagnozom bolesne jetre imalo abnormalne razine jetrenih enzima dokumentirane u svojim kartonima, a za 22% pacijenata se spomenula mogućnost te bolesti.

Ova bolest je vrlo raširena, što može biti razlog zbog čega liječnička struka ističe da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju.

U studiji iz 2013. napravljenoj na Johns Hopkings University, otkriveno je da jedan od šestorice muškaraca u svojom kasnim 30-ima ima masnu jetru. A taj broj je u porastu kako pacijenti stare pa jedan od četvorice muškaraca u 40-ima ima masnu jetru.

Velik postotak liječnika ranije je ignorirao masnu jetru jer su vjerovali da je bezopasna, no nije više tako. Ona je često povezana s visokim krvnim tlakom, dijabetesom, pretilošću, visokim kolesterolom i niskim "dobrim" kolesterolom.

>> Ovo su razlozi zbog kojih biste morali birati muškarce s dlakavim prsima

Komentara 2

ST
Stipan
09:50 05.10.2015.

I što dalje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije