Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revolucionarni uspjeh

Oduzeti pacijent prohodao nakon presađivanja stanica iz nosa

darek fidyka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.10.2014.
u 06:50

Ovo je impresivniji pothvat nego hodanje čovjeka po Mjesecu, kaže profesor Raisman

Darek Fidyka 40-godišnji je Poljak koji je nakon napada nožem ostao paraliziran od struka naniže. Prije dvije godine u Wroclawu su mu kirurzi izveli zahvat koji se temeljio na istraživanju britanskih znanstvenika i Fidyka danas – hoda. U oštećeni dio leđne moždine transplantirane su mu uzgojene njušne stanice zbog kojih se ozlijeđeno tkivo, rascjep od osam milimetara, ponovno spojilo. Znanstvenici smatraju, kako je prenio BBC, da upravo te stanice stimuliraju stanice leđne moždine na obnavljanje koristeći živčani presadak kao poveznicu za spajanje oštećenih dijelova.

Rascjep je zarastao

Prve promjene pacijent je osjetio tri mjeseca nakon operacije, a korak uz pomoć podupirača za noge i fizioterapeuta napravio je pola godine nakon zahvata. Danas s rehabilitacije, na kojoj je svakodnevno po pet sati, Fidyka izlazi uz pomoć hodalice, obnovila mu se seksualna i funkcija mokrenja, a magnetska rezonancija pokazala je da je rascjep koji ga je paralizirao zarastao.

Neurokirurg wroclawske bolnice dr. Pawel Tabakow, prema pisanju svjetskih medija, opisao je ovaj zahvat kao ostvarivanje nečeg što se godinama smatralo nemogućim. Dr. Tabakow u stvarnost je prenio 40-godišnji rad profesora Geoffa Raismana s londonskog UCL-a koji je karijeru posvetio regeneraciji leđne moždine. Još prije tri desetljeća prof. Raisman utvrdio je da se stanice u oblozi nosa samoobnavljaju i da su njušne lukovice njihov najbogatiji izvor. Da se njihovom transplantacijom može izliječiti paraliza, dokazivao je studijama na štakorima. Naime, složeni sustav odgovoran za osjećaj njuha jedini je dio živčanog sustava koji se regenerira te sa svakim udahom molekule mirisa koje udišemo dolaze u kontakt sa živčanim stanicama u nosu koje se kontinuirano oštećuju i zamjenjuju novima. Taj proces obnavljanja moguć je zahvaljujući njušnim stanicama.

– Ono što je ostvareno impresivnije je nego hodanje čovjeka po Mjesecu. Smatramo da je ova procedura iznimno važno otkriće koje će, ako se razvije, dovesti do povijesne promjene za ljude koje imaju ozljede leđne moždine – kazao je Raisman.

Tajna u njušnoj lukovici

Fidyki je jedna od njušnih lukovica uklonjena otvaranjem lubanje, a za druge operacije transplantirane su uzgojene stanice. Za svoje buduće pacijente neurokirurg iz Wroclawa najavljuje manje invazivnu tehniku uklanjanja njušne lukovice kroz nos. Ovog pionirskog pothvata ne bi bilo da ih financijski u tome nije podupro Nicholls Spinal Injury Foundation, dobrotvorna organizacija koju je ustanovio David Nicholls. Njegov je sin Daniel nakon bezazlenog skoka na australskoj plaži ostao nepokretan. Obećao mu je, pišu strani mediji, da će kad-tad opet prohodati te pokrenuo zakladu i počeo prikupljati novac za istraživanje oštećenja leđne moždine. Za istraživanje profesora Raismana u Londonu priskrbili su milijun, a za troškove operacije u Poljskoj 240 tisuća funti.

>>Nova nada za ljude: Paralizirani pas prohodao

>>Znanstvena senzacija: Paralizirani će ponovno prohodati

>>Paralizirani pacijenti nakon mnogo godina uspjeli pomaknuti noge!

>>Prohodala nakon 20 godina

Komentara 2

PU
pulizg
17:58 22.10.2014.

svaka cast!!!!!!

ZA
zagreb1111111111
07:55 23.10.2014.

Glavni je ovaj englez, i čudo je da im je trebalo toliko da shvate da te stanice su samoregenerirajuće i upotrebljive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije