Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
psiha utječe na zdravlje

Od usamljenosti se umire ranije, a nesretna veza može vam slomiti srca

lonely
Foto: Thinkstock
08.02.2014.
u 12:55

Koliko su psiha i zdravlje neraskidivo povezani pokazuju istraživanja koja dokazuju kako usamljenost i nesretne veze mogu nepovratno uništiti zdravlje, no postoje i načini kako profitirati od pozitinvih utjecaja

Usamljenost slabi imunitet

Unatoč sve većem broju obveza, vrlo je važno održavati kontakt s prijateljicama. Bez ramena za  plakanje, razina stresa opasno raste. Simptomi akumuliranog stresa su pojačana nervoza i preosjetljivost, kao i rast krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Dokazano je kako usamljene žene mnogo češće pate od srčanih oboljenja i da ranije umiru od žena koje imaju široki krug prijatelja.

Svađe u braku utječu na zdravlje

Nijedan brak nije idealan, ali istinski nesretna veza može vam slomiti srce na mnogo načina. Istraživanja pokazuju da osobe koje nisu zadovoljne odnosom s bračnim partnerom mnogo češće osjećaju bolove u grudima i doživljavaju srčani udar. Učestale svađe stvaraju stres koji može oslabiti imunitet i povisiti krvni tlak. Dakle, kako biste održali mir u kući, poklanjajte mnogo pažnje partneru i pokažite mu da ga poštujete i cijenite.

Učenje stvara nove veze u mozgu

Probajte nešto novo. Od polovice drugog desetljeća života, svakih deset godina učinkovitost mozga nepovratno pada za 7%. Dotok krvi i povezanost živaca se smanjuju, što usporava proces razmišljanja. Ipak, dobra vijest je što živčane stanice u mozgu kreiraju nove veze svaki put kada nešto naučimo, što predstavlja zaštitnu mrežu protiv gubitka pamćenja i Alzheimerove bolesti.

>>Jeste li optimist ili pesimist? Naučite biti pozitivni

Komentara 2

Avatar Meggi
Meggi
20:34 09.02.2014.

Da, samo, nikoga ne uče kako biti dobar prijatelj. Zapravo, opće je poznata stvar da se muška prijateljstva 'ne daju', za razliku od ženskih prijateljstava koja više nalikuju na jednosmjernu cestu. Muški prijatelji ne odustaju od svojih prijatelja ni nakon ženidbe, dok je to za žene rijetkost. Istina, djeca, obaveze.. ali zar nemaju sve to i muškarci? Zašto je ženi nakon udaje dovoljan samo muž a muškarcu su potrebni i prijatelji? Nasuprot tome, zašto se neke žene, tj. djevojke koje nisu udane, ponašaju kao da dobre prijateljice padaju s neba i uzimaju od njih što i kad im odgovara? Znam, to i nije prijateljstvo, jer prijateljstvo je potrebno njegovati; davati sebe, svoje vrijeme, raditi kompromise i ne misliti samo na sebe, baš kao u braku. Ali, eto, puno je sebičnosti, zavisti i neosjetljivosti za druge. Ponekad čovjek može dati sve od sebe ali druga strana misli da se to i podrazumijeva, bez da se tako i uzvrati. To je ta jednosmjerna cesta koja nema veze s prijateljstvom ali, bolje je biti sam nego u lošem društvu.

ĆA
ćaćaća
13:22 08.02.2014.

od svih voda autoru je najdraža topla voda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije