Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJNOVIJI TRENDOVI

Očekuju nas velike promjene u zdravstvu

Sani Pogorilić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
09.04.2016.
u 17:28

U Zagrebu Večernji list, portal Ordinacija.hr i HIT konferencija organiziraju I. regionalnu konferenciju digitalne medicine

Na I. regionalnoj konferenciji digitalne medicine pod nazivom “Budućnost je sada” govorit će se o suradnji zdravstvenog, farmaceutskog i IT sustava. Također, konferencija u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i HIT konferencije koja se održava 15. travnja u zagrebačkom Hypo centru potaknut će raspravu o mogućnostima i prilikama na tržištu.

Tako je Span, vodeća hrvatska softverska tvrtka u pružanju profesionalnih usluga projektiranja i izgradnje informacijskih sustava te tehničke podrške za korisnike, primjer tvrtke koja može odlično iskoristiti sredstva iz europskih fondova. Mogućnosti koje nudi Spanova digitalna transformacija mogu se iskoristiti i u zdravstvenom sustavu, o čemu će biti riječ i na konferenciji “Budućnost je sada”. A jedan od govornika bit će Sani Pogorilić, direktor Udruge inovativnih farmaceutskih kompanija (IFI) s kojim smo razgovarali o trendovima u zdravstvenoj i farmaceutskoj industriji.

Koji su izazovi s kojima će se zdravstveni sustav suočiti?

Imat ćemo veću i stariju populaciju s rastućim zdravstvenim potrebama i, ako se zdravstveni sustavi ne prilagode demografskim promjenama, procjenjuje se da će se trošak udvostručiti.

Koje se promjene moraju uvesti u zdravstveni sustav da bi se prilagodio trendovima?

Umjesto da se fokus stavlja na smanjenje troškova, trebalo bi se težiti maksimiranju vrijednosti, odnosno dobivanju najboljeg ishoda iz utrošenih sredstava. Upravo je zato pokrenut program „Big Data for Better Outcomes“. Cilj je promijeniti uobičajene načine liječenja te doprinijeti održivosti zdravstvenih sustava.

Kako je program nastao?

Riječ o projektu koji je pokrenula Inovativna medicinska inicijativa (IMI), najveće javno-privatno partnerstvo u svijetu između Europske unije i farmaceutske industrije. Ima proračun veći od pet milijardi eura, a uključuje i sudjelovanje IT industrije koja ima važnu ulogu u novom načinu prikupljanja i analize podataka.

Koji je cilj projekta?

Podaci su zlato ovog stoljeća i njihovom sustavnom analizom mogu se povećati vrijednosti zdravstvene usluge. Cilj je projekta identificirati, skupiti, povezati i analizirati podatke te promijeniti načine liječenja nabolje.

Koje su promjene za pacijente?

Možemo povećati kvalitetu skrbi ako poštedimo pacijente nepotrebnih ili neučinkovitih terapijskih postupaka ili operacija, pretraga, nuspojava.

>> Nema 'strogo povjerljivog dokumenta zdravstvene reforme'

>> 'Poskupljenje pokazuje apsolutni prezir ministra i cjelokupne Vlade prema svim građanima'

Komentara 8

ST
stomiovotreba
18:32 09.04.2016.

Opet ce nam uvaliti skupe lijekove.

DO
doktorica
18:46 09.04.2016.

tko ima novca taj će se liječiti

BI
Biker
20:40 09.04.2016.

Prodavat ce strane skupe ljekove , kljukat ce nas istim ljekovima koji su otrov ,jer strana farmaceutska industrija mora cvasti na sirotinji , bit cemo im poskusni kunici .... eto to ce se dogodit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije