Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njuh za bolest

Dah vam smrdi poput odstranjivača laka za nokte? Posjetite liječnika, možda je dijabetes

stanice raka
Foto: Thinkstock
1/2
12.03.2014.
u 10:39

Istraživači navode da pomoću aparata BreathLink za detekciju mirisa daha, mogu “nanjušiti” rak dojke i da je jednako efikasni kao i mamograf

Dijagnosticiranje neke bolesti na vrijeme često znači i spašen život.

Istraživači navode da pomoću aparata BreathLink za detekciju mirisa daha, mogu “nanjušiti” rak dojke i da je jednako efikasni kao i mamograf, piše BBC. Rezultati se pokazuju već za deset minuta, a pacijentice nije potrebno izlagati nepotrebnom zračenju za dijagnozu.

Pacijentica Joanie na jednom je forumu napisala da je osjetila miris truljenja kada je njen muž imao rak prostate, a ona rak pluća. Kaže da je miris nestao kad je rak izliječen.

Kancerogene stanice imaju različit metabolizam od normalnih stanica te time "otpuštaju" i drukčije mirise, pojašnjava liječnik George Preti. Za ljudske noseve ti su mirisi ponekad previše suptilni da bi ih tek tako osjetili, ali zato se posebno obučavaju psi za identifikaciju više vrsta raka, ali i bolesti poput dijabetesa.

Tijekom godina liječnici su nerijetko "mirisali" pacijentov dah, urin, stolicu, ali i druge tjelesne tekućine kako bi mogli lakše postaviti dijagnozu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Psychological Science, a navodi se kako ljudi vjerojatno svojim mirisima upozoravaju ostale na zaraze.

- Loši mirisi postoje s razlogom, slaže se s istraživačima Val Curtis iz Londonske škole higijene i tropske medicine.

- Gađenje prema nečemu "stvoreno" je u našem mozgu da se držimo podalje od stvari koje bi nas mogle zaraziti i učiniti nas bolesnima. Najopasniji su drugi ljudi- tvrdi Curtis.

Liječnik George Preti surađuje s jednim Centrom za pse gdje se obučavaju psi za otkrivanje raka jajnika, vrsta raka koja se najkasnije otkriva. Preti kaže kaže da trenirani psi mogu otkriti bolest u 90 posto slučajeva, a nada se da će mu oni pomoći da otkrije jedinstveni “potpis” raka. Tada bi mogao isprogramirati “električni nos” za otkrivanje ove bolesti.

Foto: pixabay

Miris sirove ribe upućuje na oboljenja jetre

Dah osoba s dijabetesom podsjeća na odstranjivač laka za nokte, a ako miris podsjeća na sirovu ribu, to upućuje na oboljenje jetre. Infekcija mjehura uzrokuje da urin miriše na amonijak. Zbog shizofrenije čovjekov znoj će mirisati na ocat, a tifus će učiniti da koža otpušta miris pečenog smeđeg kruha. Zbog žute groznice koža će imati miris na mesnicu, a infekcija limfnih čvorova će stvoriti miris ustajalog piva.

>>Smrtnost od raka dojke porasla 15%

>>Iz šale uzeo test za trudnoću, ali ono što je uslijedilo nije mogao predvidjeti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije