Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Triatlonac i trostruki Ironman Nenad Šimunko – dijabetičar i veliki sportaš

Moja tetovaža kaže: "Ograničenja postoje samo u ljudskom umu"

Team training camp Alicante, Spain Jan 2015
Foto: Novo Nordisk
20.04.2015.
u 20:30

Nikada nisam pomislio ne baviti se sportom zbog bolesti, a svim dijabetičarima savjetujem tjelesnu aktivnost, ali u dogovoru s liječnikom

Da šećerna bolest ne mora značiti kraj bavljenja sportom ili nepostizanje vrhunskih rezultata, pokazuje tim Novo Nordisk, u kojem svaki sportaš boluje od dijabetesa tipa 1. U triatlonskom timu Novo Nordiska natječe se i Nenad Šimunko – prva osoba s dijabetesom na svijetu koja je završila trostruki Ironman. Njegovi impresivni atletski uspjesi služe kao motivacija svim sportašima, a ne samo onima pogođenima šećernom bolešću.
– Tim Novo Nordisk čine biciklisti, trkači i triatlonci. Svakog dana svaki sportaš pokazuje što je moguće uz dijabetes. Dijagnoza šećerne bolesti ne mora značiti kraj vaših snova! Tim je predvođen prvim svjetskim prvoklasnim profesionalnim biciklističkim timom koji dolazi u Hrvatsku natjecati se na utrci Tour of Croatia. Bila bi prava šteta ne okupiti sve osobe pogođene dijabetesom u Hrvatskoj da ih bodre. Znam da mnogi ovdje nisu uopće upoznati s ovim timom sportaša dijabetičara, pogotovo ne timom koji se natječe na tako visokoj razini. Vjerujem da će svatko u Hrvatskoj, neovisno o tome boluje li od dijabetesa ili ne, biti zadivljen i motiviran ovim timom – kaže Nenad Šimunko. A kada mu se nabrajaju sportski uspjesi, dodaje:

– Svaki čovjek ima neki san. Moj je savjet da ga treba slijediti. Možda je to trčanje, pet ili sto kilometara, svejedno je. Bitna je motivacija, volja da slijedite svoj san i dobro vodstvo. Ja imam još mnogo snova koje želim ostvariti, no strpljiv sam – kaže Nenad. Otkrio nam je da se ove godine ženi i da mu je to prioritet, a zatim slijede velike utrke: Svjetsko prvenstvo i Svjetski kup u dvostrukom Ironmanu.

– Ove sam godine fokusiran na dobre rezultate u objema utrkama, a sljedeće ću godine imati nove snove – kaže Nenad i objašnjava svoju motivaciju za natjecanje:

– Sretan sam i vjerujem da je svaki sportaš sretan jer je treniranje dio naše svakodnevne rutine. Ne moram se posebno motivirati jer volim trenirati i želim to raditi svakog dana. Da mi netko kaže da se moram odmarati i izbjegavati treninge dva tjedna, to bi za mene bila najgora moguća kazna. Moramo ostati motivirani zbog mnogih ljudi koji nas podupiru i vjeruju u nas, sportaše koji ostvarujemo rezultate unatoč bolesti. Na pitanje je li ikad pomislio smanjiti naporne treninge zbog zdravlja, Nenad kaže:

– Nikad me nisu mučile sumnje ni misli da moram prestati. Tjelesna aktivnost promijenila je moj život, i to nabolje. Nakon postavljene dijagnoze dijabetesa imao sam potporu svog liječnika, roditelja, djevojke i prijatelja. Nikad nisam pomislio da sport nije dobar za mene. Svima oboljelima od dijabetesa koji tek kreću s tjelesnom aktivnošću savjetujem da najprije posjete liječnika i s njime surađuju na planu tjelovježbe. Važno je imati iskren odnos s doktorom. Ako se dijabetes dobro drži pod kontrolom, sve je moguće. I najvažnije, vjerujte u sebe. Za to vam je najbolji dokaz moja tetovaža. Na leđima mi piše: "Ograničenja postoje samo u ljudskom umu".

>>Život i sport ne moraju prestati zbog dijagnoze šećerne bolesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije