Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za sunce

Nekvalitetne sunčane naočale mogu izazvati i glavobolje

sunčanje
Foto: Thinkstock
1/6
04.05.2016.
u 19:35

Baš kao što sunce prouzročuje nepopravljivu štetu na koži, štetne UV zrake mogu trajno oštetiti oči, zato oprezno birajte sunčane naočale

Sunčane naočale mnogi shvaćaju kao atraktivan modni detalj, a ne kao sredstvo koje štiti i čuva zdravlje očiju. Stručnjaci pak upozoravaju kako, osim od sunca, sunčane naočale štite oči od vjetra, peludi, prašine, smoga...

– Budući da je ozonski omotač tanji i sunčane zrake lakše prolaze do Zemljine površine, sunčane naočale trebale bi se nositi cijele godine. Nošenjem od malih nogu možemo usporiti nastanak mrene ili degenerativnih promjena na mrežnici – upozorava dr. med. Jasenka Pičman, spec. oft. iz poliklinike Bilić Vision.

Napominje kako je nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da više od tri četvrtine jeftinih sunčanih naočala ne pruža dovoljnu UV zaštitu iako gotovo sve imaju markicu da su prošle UV testiranje te da štite oči.

– Dugotrajno nošenje takvih naočala može trajno naštetiti vidu te izazvati glavobolje.

“Prave” sunčane naočale izrađene su od kvalitetnijih materijala i garantiraju 100% UVA i UVB zaštitu. Takve naočale na svome krilu imaju oznaku CE, što znači da su u skladu s europskim standardima – ističe dr. med. Jasenka Pičman i zaključuje: – Ako sunčane naočale nemaju adekvatnu UVA i UVB zaštitu, oči mogu postati podražene i osjetljive. Kroz dulje vrijeme to može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući kataraktu, izrasline na površini oka i vjeđa pa čak i rak kože vjeđa.

>>Izradite sami: krema za sunčanje i maska nakon sunčanja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije