Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Neki oblici depresije mogu pretkazati senilnu demenciju

tuga,depresija
Foto: ilustracija
1/6
03.05.2016.
u 11:34

Nizozemski znanstvenici proučavali su načine na koje depresija u starijoj životnoj dobi progredira i kako je povezana s nekim rizikom.

Depresija koja se kontinuirano pogoršava u starijoj životnoj dobi može biti prvi indikator rizika pojave demencije, otkrili su nizozemski znanstvenici.

Prema tom istraživanju drugi oblici depresije poput kronične depresije nisu povezani s kasnijom pojavom demencije.

Nizozemski znanstvenici proučavali su načine na koje depresija u starijoj životnoj dobi progredira i kako je povezana s nekim rizikom.

Zaključili su da depresija koja se stalno pogoršava može ukazati na rizik od pojave demencije.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry praćeno je više od tri tisuće osoba starijih od 55 godina koje žive u Nizozemskoj.  Svi su imali neki oblik depresije, ali na početku istraživanja nitko nije imao demenciju.

Istraživanje je pokazalo da je samo u skupini kod koje se pojačavala depresija uočen rizik od demencije i u toj skupini od 255 osoba demencija se razvila kod njih 55. Povećani rizik nije uočen u skupini u kojoj je depresija bila istog intenziteta ili u onoj u kojoj je kod ispitanika intenzitet simptoma oscilirao.

 Voditelj istraživanja Arfan Ikram s medicinskog centra Erasmus sveučilišta u Rotterdamu  kaže da se depresija koja je postupno pojačava čini kao bolji pokazatelj demencije kasnije u životu od drugih pojavnih oblika depresija.

"Postoji mnogo mogućih objašnjenja uključujući i ono da depresija i demencija obje mogu biti simptomi istog stanja ili da je depresija koja se pojačava naprosto prvi dio procesa koji završi demencijom u starijoj životnoj dobi".

>>Živa u ribama i plodovima ne utječe na rizik od Alzheimerove bolesti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije