Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zavod za transfuzijsku medicinu

Smanjene zalihe krvi svih krvnih grupa, iz Petrove 3 mole darivatelje da se odazovu

besplatan pokaz
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/2
15.04.2015.
u 08:47

U Zagrebu darivatelji krvi mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka od 7.30 - 19.00, a subotom od 7.30 - 15.00 sati.

Zbog smanjenih zaliha krvi iz Zavoda za transfuzijsku medicinu mole sve darivatelje svih krvnih grupa da se odazovu na darivanje krvi.

U Zagrebu darivatelji krvi mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka od 7.30 - 19.00, a subotom od 7.30 - 15.00 sati.

Kakvo je stanje trenutnih zaliha krvi objavljeno je na stranicama Zavoda, a nedostaje svih krvnih grupa.

Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Kod svakog darivanja krvi potrebno je priložiti neki identifikacijski dokument sa slikom ( osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola, indeks), a sam čin darivanja krvi traje maksimalno desetak minuta.

Nakon upozorenja o smanjenim zalihama krvi, Hrvatski Crveni križ upućuje javni poziv svim darivateljima krvi i građanima koji će to tek postati, da se pridruže akcijama dobrovoljnog davanja krvi kako bi se osigurala dovoljna količina doza za normalno funkcioniranje zdravstvenih ustanova.

Svi građani koji žele pomoći u prikupljanju ove dragocjene tekućine koja život znači, mogu se javiti u svoja Gradska društva Crvenoga križa u kojemu će dobiti sve potrebne informacije o akcijama prikupljanja krvi. Gradska i Općinska društva Crvenoga križa djeluju u 110 gradova i općina u Hrvatskoj stoga svaki građanin može dati svoj doprinos ovoj plemenitoj akciji.

Važno je napomenuti i da su pred nama ljetni mjeseci kada postoji povećana potreba za krvi i krvnim pripravcima stoga je važno povećati odaziv građana na redovite akcije darivanja krvi.

Tijekom protekle godine u organizaciji HCK prikupljeno je 145.125 doza krvi, odnosno 3,39 davanja krvi na stotinu stanovnika. Prema spolu darivatelja krvi, 16 posto bile su žene, a 84 posto muškarci, dok je osam posto darivatelja krvi pristupilo akciji darivanja po prvi put.

U trenutku kada su u Hrvatskoj smanjene zalihe krvi, Hrvatski Crveni križ smatra važnim povećati razinu svijesti građana o potrebi redovitog darivanja krvi te potaknuti postojeće, ali i buduće darivatelje na redovno davanje krvi. Svi oni koji se žele pridružiti brojnoj mreži darivatelja, detaljne informacije i kontakt podaci o Gradskim društvima Crvenoga križa mogu se pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr.

Ovo je trenutno stanje zaliha krvi.

Foto: Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Komentara 4

TH
than
11:12 15.04.2015.

Neka daruju oni koji imaju zdravstveno osiguranje. Ili neka placaju krv kao u Americi. Rijesen problem. Da mozda nece ici darivati oni bez zdravstvenog osiguranja pa im tu istu naplatiti kasnije ?!?! Cijeli taj sistem je naopako postavljen. Nikada mii nece biti jasno kako isto mogu placati zdravstveno okorjeli pusaci i nepusaci. Onda se lijeci rak pluca i ostale bolestine koje nastaju pusenjem, a nema se novca za djecu.

HR
hromcan
21:29 15.04.2015.

ZAR SU PREVIŠE KRVI PRODALI ......

MA
Marko Antonije
08:57 15.04.2015.

Moj prijatelj je upravo primio 1.5 l krvi po neznam više koji puta. Gubi krv. Pitam ga ja a jesi li u mladosti koji puta dao krv. Kaže mi - NISAM. Eto vidiš kakav si ti čovik ! A ja ! A ja donirao svoju krv 32 puta i do sada je nisam primao .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije