Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostavite se poroka

Ne želite prestati pušiti da se ne biste udebljali? Ali, debljate se i dok pušite

Pušenje u autu
Foto: Thinkstock
24.04.2014.
u 08:12

Znanstvenici su, tvrde, pronašli vezu između pušenja i debljine.

Mnoge koji od uživanja duhana ne odustaju jer, između ostalog, vjeruju da će nakon prestanka pušenja nabaciti suvišne kilograme iznenadit će istraživanje objavljeno u publikaciji Obesity.

Znanstvenici su, tvrde, pronašli vezu između pušenja i debljine.

Istraživanje je provedeno nad 47 žena  koje su zatražili da ocijene 4 čašice  pudinga od vanilije s različitim udjelima masnoće. Morale su reći koliko je kremast, sladak i koliki im je užitak pružio.

Pretile žene koje puše kazale da su svi pudinzi koje su probale manje slatki i kremast pa su manje i uživale u njima nego žene koje ne puše. Koja je veza između slatkiša i cigareta?

I pretilost i pušenje utječu na to kako snažno osjećamo okuse, a pretpostavlja se da to ima veze s razinama serotonina, hormona sreće. Pušenje tako onemogućava osobama da osjete šećer i masnoću pa zbog toga jedu više proizvoda kako bi nadoknadili "propušteno".

Na taj način vrte se u čarobnom krugu. Konzumiraju više kalorija i time se još više debljaju. Zašto je ovo opasno pojasnila je jedna od znanstvenica.

- Pretile osobe često imaju potrebu jesti hranu bogatu masnoćama. Naše istraživanje pokazalo je vezu između tih potreba za slatkim i nemogućnosti da se u jelu detektira okus šećera i masti za kojim tijelo žudi pa koja dovodi da pretile osobe samo još više jedu.  Kako su i pušenje i pretilost faktori rizika oboljenja od bolesti srca i krvožilnog sustava te poremećaja rada metabolizma, činjenica da osobe koje imaju veću potrebu za slatkim i masnoćama to isto ne okuse u potpunosti opasna je po njihovo zdravlje.

>>Pušači, ovo je horor! Pogledajte što se događa kad uvučete dim cigarete

>>Čuvate li svoje srce? Upala aretrija najčešći je uzrok srčanog udara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije