Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umiruje i liječi

Ne pijete zeleni čaj? Vrijeme je da počnete

Zeleni čaj
Foto: Thinkstock
20.01.2014.
u 18:00

Nekoliko istraživanja potvrdilo je da redovito konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti krvožilnog sustava

Zeleni čaj pravi je izvor zdravlja, a poznat je još od davnina. Ako ste ljubitelj kave, možda biste ipak mogli razmisliti da taj omiljeni napitak zamijenite – čajem. Postoji cijeli niz prednosti zašto bi zeleni čaj trebali piti svaki dan.

Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, više katehina nego crni čaj i alkaloide poput kofeina koji mu daje stimulirajuća svojstva. Jedan je od najpoznatijih čajeva na tržištu koji se koristi za mršavljenje zbog svojih svojstava da ubrzava metabolizam. Nekoliko istraživanja potvrdilo je da redovito ispijanje zelenog čaja smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti krvožilnog sustava te smanjuje kolesterol. Čisti kožu pa i djeluje na poboljšanje tena, posebice u osoba koje imaju nekakvih problema s kožom.

Pomaže u borbi protiv tumora

Zeleni čaj preporučuje se i osobama oboljelima od nekog vrsta tumora i leukemije. Katehin EGCG jedan je od antioksidansa iz zelenog čaja, a istraživanja su pokazala da je upravo taj spoj važan za obranu organizma od raka dojke, piše Alternativa za vas.

EGCG sprječava razvoj krvnih žila u stanicama raka dojke i tako onemogućuje njihov rast.

Zbog svojih umirujućih svojstava preporučuje se piti zeleni čaj i kada ste pod stresom. Jača imunološki sustav pa ga je dobro piti i ako vas muči prehlada ili gripa, a pomaže u poboljšanju koncentracije te kod alergija, astme...

Zeleni čaj sadrži kofein pa ga je poželjno piti tijekom dana, ujutro i rano prijepodne da ne bi imali problema s nesanicom. Mogu ga piti i djeca, trudnice i dojilje, ali tek jednu ili do dvije šalice na dan.

>>Korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka?

Komentara 2

ĆA
ćaćaća
19:32 20.01.2014.

isguran sam da je ovo istina...

Avatar Zvijezda
Zvijezda
19:38 20.01.2014.

Buduci da sadrzi kofein, nije umirijuci; naprotiv!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije