Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez

Ne biste ni pomislili, ali ovo su uzroci zbog kojih možete gubiti pamćenje

pamćenje
Foto: Thinkstock
16.03.2015.
u 12:02

Posebice ako ste u srednjim godina ili ste starije životne dobi kada se javlja i povećan strah od Alzheimerove bolesti

Situacije u kojima tražite ključeve ili nešto drugo za što ste bili sigurni da ste prije nekoliko trenutaka odložili na stol, mogu biti vrlo frustrirajuće.

Posebice ako ste u srednjim godinama ili ste starije životne dobi kada se javlja i povećan strah od Alzheimerove bolesti.

No, Alzheimerova bolest nije jedini uzrok koji može dovesti do zaborava.

Gubitak pamćenja može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, a za to postoji nekoliko razloga.

"Pacijenti koji doživaljavaju gubitak pamćenja mogu imati vrlo slične simptome, no samo liječnik može utvrditi koji dio mozga je zapravo pogođen ovom neugodnom pojavom, tvrdi Seth Gale, neurolog iz Brighama i Klinike za žene u Bostonu.

Navodi da uzroci mogu biti različiti.

Privremeni gubitak pamćenja može uzrokovati i uzimanje više lijekova u isto vrijeme, depresija, nedovoljno sna, neprimijećeni moždani udar, nedostatak vitamina B12...

Neliječeni kronični stres može dovesti do depresije što može utjecati na rad mozga, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences.

Do gubitka pamćenja mogu dovesti i infekcije poput neurosifilisa kojeg otkrivaju simptomi povišenja intrakranijalnog tlaka, ishemija CNS-a, gubitak funkcije kranijalnih živaca, tabes dorsalis (demijelinizacija stražnjih kolumni leđne moždine koja dovodi do gubitka koordinacije, parestezija, gubitka dubokih refleksa).

Simptomi blage ozljede mozga mogu uključivati zbunjenost i probleme s pamćenjem i koncentracijom, navode iz američkog Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje i moždani udar.

Uzrok gubitka pamćenja može biti i tumor na mozgu, ali i sami tretmani za liječenje tumora mogu uzrokovati gubitak pamćenja.

Alkoholizam i neke druge vrste ovisnosti  također će negativno utjecati na pamćenje.

Kroz jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neurology, otkriveno je da muškarci koji su imali problema s alkoholizmom pokazivali su znakove "mentalnog propadanja" u rasponu godinu do čak šest godina ranije u odnosu na osobe koje su alkohol pile rijetko. 

>>Magnezij pridonosi smanjenju umora 
i iscrpljenosti

>>Ne možete se prisjetiti nečega? Ovo će vam pomoći

>>Moderna tehnologija pomaže u svakodnevici, ali ovako utječe na mozak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije