Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješna terapija

Nakon terapije akupunkturom miom je bio pet puta manji

ona...zagreb...25.03.2003. radiceva 17, akupunktura, vesna goricki-pernek foto: goran stanzl
29.06.2015.
u 17:28

Zbog tumora koji se nije mogao operirati pacijentica je imala spontani pobačaj, a nakon terapije žena je uspjela zatrudnjeti i roditi troje zdrave djece

Zbog mioma na maternici trudnica koja se liječila u bolnici "Sveti Duh" imala je spontani pobačaj.

I iduća bi trudnoća završila istim ishodom jer tumor nije bilo moguće operirati. No, pacijentica je potom tretirana akupunkturom u istoj toj bolnici na uputnicu, odnosno na teret zdravstvenog osiguranja, te joj je nakon deset tretmana miom bitno smanjen. Uredno je potom ostala trudna i rodila. Štoviše, uslijedile su još dvije normalne trudnoće i porodi, a njezin je slučaj drugi u svijetu opisan u znanstvenoj literaturi.

– Pacijentica nam se obratila nakon jednog spontanog pobačaja zbog mioma, koji je bio velika smetnja u trudnoći. Došla je nakon što je pročitala negdje da akupunktura može smanjiti miome. O tome postoji samo jedan rad u stručnoj publicistici. Tretirali smo je akupunkturom po shemi iz recepture ginekološko-opstetričke akupunkture, a sve u konzultaciji s kolegama iz Njemačke i Austrije. I miom se znatno smanjio, sa 2,5 centimetra na 0,8 centimetara – opisuje dr. Dubravko Habek, ginekolog sa Sv. Duha, koji je uz dr. Alenku Akšamija autor stručnog prikaza slučaja o ovom nesvakidašnjem medicinskom slučaju.

Akupunktura nije alternativna nego komplementarna metoda liječenja, mogu je raditi samo liječnici s licencijom

dr. Dubravko Habek, ginekolog Sv. Duh

Priznaje i HZZO

Nesvakidašnjem ponajprije jer se akupunktura u nas i dalje smatra alternativnom dalekoistočnom medicinom, iako se u svijetu, kako kaže dr. Habek, primjenjuje i za olakšavanje boli pri porodu, kod prekomjernog povraćanja u trudnoći, zdjelične boli, bolnih menstruacija, ali i okretanje bebe kada je postavljena na zadak.

Na tretmane akupunkturom ova je pacijentica išla dva puta tjedno, a liječenje je trajalo pet tjedana, što je uobičajeno trajanje ovakvog liječenja. Potom je kontrolnim pregledom utvrđeno da je miom pet puta manji no što je bio te nije smetao reprodukciji.

– HZZO priznaje akupunkturno liječenje kao metodu liječenja u indikacijama koje je proklamirala Svjetska zdravstvena organizacija, američki Nacionalni institut za zdravlje i brojne druge stručne udruge za pojedina stanja. U Hrvatskoj je mogu obavljati samo liječnici s licencijom o završenom tečaju koji traje godinu dana pri Hrvatskom društvu za akupunkturu Hrvatskog liječničkog zbora – naglasio je dr. Habek napominjući kako akupunktura nije alternativna, nego komplementarna metoda liječenja.

Samo akupunkturno liječenje sastoji se od ubadanja iglica u posebne točke prema točnim pravilima, ovisno o medicinskom stanju odnosno dijagnozi pacijenta. Tim postupkom, objašnjava ovaj liječnik, dokazano je da se u organizmu izlučuju znatne količine takozvanih biokemijskih supstanci. Konkretno, pri akupunkturnom liječenju alergija izlučuje se kortizol koji se inače daje u obliku tableta ili injekcija za liječenje alergijskih stanja. No, akupunktura se u hrvatskim bolnicama koristi često pri ambulantama za liječenje boli pa je tako u bjelovarskoj bolnici takvu ambulantu osnovao prim. dr. Ivan Šklebar, danas voditelj odjela anestezije na Klinici za anesteziju, reanimatologiju i intenzivno liječenje zagrebačke bolnice Sveti Duh.

Najčešće boli koje se liječe akupunkturom jesu križobolja, išijas, bol u vratu i ramenu, glavobolja

prim. dr. Ivan Šklebar, bolnica Sveti duh

Dobri rezultati

– Kroz tu ambulantu primjenjivana je akupunktura kao metoda liječenja kronične boli i to s vrlo dobrim uspjehom. Najčešće dijagnoze bile su križobolja i išijas, kronična bol u vratu i ramenima, glavobolje, neuralgije, artroze kuka i koljena. Pacijenti su u pravilu dolazili s uputnicom liječnika opće medicine i to najčešće oni s posebno tvrdokornim simptomima ili alergijama i drugim nuspojavama na analgetike. Kad se ambulanta pročula, pacijenti su i sami tražili uputnice te smo uskoro imali listu čekanja – opisuje dr. Šklebar dodajući kako je slična situacija i u drugim ambulantama za bol pa tako i na Svetom Duhu gdje se za akupunkturu čeka gotovo godinu dana. Upravo to čekanje, napominje, kompromitira akupunkturu kao metodu liječenja kronične boli jer bi se liječenje trebalo ponavljati barem dva puta godišnje. Iz istih razloga, nažalost, nema vremena ni prostora za akupunkturno liječenje niza drugih bolesti i stanja među kojima će dr. Šklebar navesti i poremećaje sna, ali i poremećaje reproduktivnih organa i problem neplodnosti.

– Treba reći da ambulante za bol nisu sinonim za ambulante za akupunkturu, kakve bi se mogle naći u sklopu privatne prakse, a u bolnicama ih još nema. U našim se ambulantama također propisuju lijekovi, naročito za malignu bol te druge metode liječenja boli poput terapije laserom, magnetom, elektroterapije te invazivnih postupaka blokadom živaca i zglobova – objasnio je ovaj liječnik.

>>VIDEO Akupunktura za lakše i efikasnije mršavljenje

>>Grozite se iglica po tijelu? Evo što možete očekivati od akupunkture

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije