Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Budućnost je sada'

Na konferenciji o digitalnoj medicini čak 400 stručnjaka

Surgeon Using Computer
Foto: Thinkstock
20.02.2016.
u 18:36

I. regionalna konferencija digitalne medicine održava se u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i HIT konferencije

Novi trendovi i ubrzane promjene s kojima se svijet suočava u 21. stoljeću utječu na gotovo svaki aspekt života, pa tako i na zdravstvo te farmaceutsku industriju. Upravo će se o utjecaju novih tehnologija na zdravstveni sustav i farmaceutiku te o njihovu spajanju s IT sferom raspravljati na I. regionalnoj konferenciji digitalne medicine pod nazivom “Budućnost je sada”.

Vodeći europski stručnjaci iz područja zdravstvenog IT-a prisustvovat će 15. travnja u Hypo Centru na konferenciji u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i HIT konferencije.

Uloga liderskih kompanija

S jedne strane, zdravstveni se sustavi u Europi suočavaju s izazovom starenja stanovništva te povećanim brojem slučajeva kroničnih bolesti na koje farmaceutska industrija pokušava odgovoriti razvojem i stalnim povećanjem ulaganja u istraživanja.

S druge strane, svijet ulazi u četvrtu industrijsku revoluciju pod utjecajem robotizacije i razvoja umjetne inteligencije. Stoga se ne može ignorirati činjenica da su radi održivosti zdravstvenog sustava nužne promjene. Jedan od sigurnih pravaca jest digitalizacija zdravstvenog sustava, odnosno spajanje sfera IT industrije sa zdravstvom i farmaceutskom industrijom.

O načinima poboljšanja zdravstvenog sustava koji omogućavaju digitalizacija i razvoj tehnologije na konferenciji “Budućnost je sada” govorit će Jesus del Valle, glavni voditelj Grants4Appsa, tima Bayerova akceleratora, koji će podijeliti svoje iskustvo i stručnost u području startupova i njihova značenja u digitalizaciji medicine.

U panelu „Partnerstvo IT i farmaceutske industrije“ sudjelovat će i Jessica Federer, voditeljica globalnog odjela digitalnog poslovanja u tvrtki Bayer, a kao predstavnik domaće ICT industrije s bogatim međunarodnim iskustvom u panelu će sudjelovati i Mario Ravić, menadžer za rješenja iz područja mobilnog zdravstva u kompaniji Ericsson Nikola Tesla.

Panel će se baviti pitanjima uloge liderskih kompanija za cjelokupni razvoj digitalizacije medicine, ali i u kojoj je mjeri moguće učvrstiti suradnju sa zdravstvenim vlastima te što to donosi pacijentima i liječnicima.

Procesi unapređenja i tehnologizacije zdravstvenog sustava uključuju primjenu big date u zdravstvu i formiranje registara pacijenata. Naime, unatoč velikoj količini podataka, oni nisu sustavno analizirani te se konferencijom zapravo želi potaknuti na povećanje efikasnosti zdravstvenog sustava korištenjem i obradom podataka koji su dostupni, a do sada nisu valjano korišteni. Povećanom dostupnošću podataka (big data) koje posjeduju i kreiraju dionici u sustavu, omogućit će se odmak od sadašnjeg pristupa liječenju, orijentiranog na pojedinu bolest u kojem ishodi terapija nisu sustavno mjereni. Novi pristup omogućio bi individualno liječenje pacijenata i korištenje najefikasnije terapije.

Nove ideje i trendovi

Cilj konferencije na kojoj se očekuje više od 400 sudionika jest okupiti glavne lidere raznih industrija te biti regionalni centar novih ideja i trendova, upoznavanja stručnjaka, širenja ideja i sklapanja poslova. Da bi kompanije bile uspješne u današnjem intenzivnom okruženju, trebaju redefinirati svoje poslovne strategije koje će im omogućiti poslovanje u digitalnom dobu, a rasprava na I. regionalnoj konferenciji koja spaja razne ideje na jednom mjestu omogućuje upravo promicanje granica inovativnosti, kompetitivnosti i produktivnosti.

>>Prvi dan Hospital Daysa okupio više od 700 zdravstvenih i IT stručnjaka iz Hrvatske i regije

>>HospITal Daysi okupili vodeće ljude iz javnog i privatnog zdravstvenog sektora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije