Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muške grudi, erektilna disfunkcija...

Muškarci pozor: Ove simptome ne smijete ignorirati!

Muškarac
Foto: Thinkstock
26.08.2015.
u 18:41

Sitni, svakodnevni problemi mogu biti znak ozbiljne bolesti. Primjerice, prekomjerna konzumacija alkohola može biti simptom depresije, dok erektilna disfunkcija može biti simptom problema sa srcem. Kod ovih simptoma, obratite se doktoru:

Muškarci se, kao i žene, svakog dana suočavaju sa zdravstvenim problemima kojima i ne pridaju previše pozornosti. Sitni, svakodnevni problemi mogu biti znak ozbiljne bolesti. Primjerice, prekomjerna konzumacija alkohola može biti simptom depresije, dok erektilna disfunkcija može biti simptom problema sa srcem.

Stručnjaci su za MailOnline otkrili devet zdravstvenih problema koje muškarci nikad ne bi smjeli ignorirati:

1. Erektilna disfunkcija – problemi sa srcem

Doktori upozoravaju kako erektilna disfunkcija može biti znak bolesti srca. – Tijelo treba dobru prokrvljenost za erekciju pa su problemi s erekcijom čest znak kardiovaskularnih bolesti. Muškarci koji u 40-im godinama života imaju erektilnu disfunkciju, imaju 50 posto više mogućnosti od ostalih da dožive srčani udar u sljedećih deset godina.

2. Muške grudi – hormonalna neravnoteža, bolesti jetara

U većini slučajeva, ne radi se o grudima, već o masnom tkivu. Tad muškarci jednostavno trebaju smanjiti s pivom i hranom, rekao je prof. Ashley Grossman sa Sveučilišta u Oxfordu. Ipak, muškarci nekad zaista imaju grudi, sastavljene od takvog tkiva. To je već medicinsko stanje, a znači da muškarac ima žensko tkivo na grudima. Uzrok tome je neravnoteža između testosterona i estrogena. Zna se dogoditi dječacima u pubertetu, no obično s odrastanjem nestane. Kao zadnje rješenje ostaje i plastična kirurgija.

3. Potreba za odlaskom na WC tijekom noći – povećana prostata

Ako trebate na WC tijekom noći, to može biti znak povećane prostate ili raka prostate. Naime, prostata tada pritišće na mjehur pa muškarci imaju simptome poput učestalog mokrenja i težeg kontroliranja mjehura.

4. Gubitak osjećaja mirisa ili promjena u libidu – problemi s plodnošću

Promjena u libidu može značiti promjenu u hormonalnom sustavu. Testisi ne proizvode dovoljno muških hormona, što dovodi do nedostatka želje za seksom i problema s plodnošću. Gubitak osjećaja mirisa može značiti također da testisi ne funkcioniraju kako bi trebali.

 5. Kvrga na testisima – rak testisa

Kvrge i nateknuća na testisima relativno su čest simptom kod muškaraca. Većina ih nije strašna, no može se raditi i o raku. Rak testisa jedan je od najčešćih vrsta raka kod mladih muškaraca. Srećom, ima visok postotak izliječenih pa je pravovremeno otkrivanje i liječenje ključno.

6. Krv u urinu – rak mjehura

Najčešći simptom raka mjehura je krv u urinu. Najčešće se oboljeli ne suočava s bolovima. Najčešće se rak mjehura javlja u pušača i onih koji rade s raznim kemikalijama. Ostali simptomi mogu biti i česta potreba za mokrenjem, urinarne infekcije koje se često javljaju, umor, bol u trbuhu i gubitak kilograma bez očitog razloga. Muškarci s ovim simptomima moraju se obavezno obratiti doktoru.

7. Često alkoholiziranje – depresija

Kod muškaraca se depresija manifestira na drukčiji način nego kod žena. Oni možda neće odmah imati problema sa spavanjem ili osjećaj tuge, već će se okrenuti alkoholu. Često alkoholiziranje znak je da nešto nije u redu.

8. Bol u palcu na nozi – giht

Giht je tri puta češći kod muškaraca nego kod žena. Još je češći kod starijih muškaraca. Čest simptom je jaka bol u palcu na nozi ili u više nožnih prstiju.

9. Kvrge oko bradavica – rak dojke kod muškaraca

Iako rijetko, i muškarci mogu dobiti rak dojke. Ljudi misle da muškarci nemaju grudi, no imaju manje nakupine takvog tkiva te shodno tome mogu dobiti rak. Svako nateknuće ili kvrga mogu značiti rak dojke. Iako su najčešće pogođeni muškarci stariji od 60 godina, može se javiti i kod mlađih muškaraca.

>>Žensko prigovaranje izvrsno za muško zdravlje

>>Je li moj penis normalan?

Komentara 2

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
00:35 27.08.2015.

"Stručnjaci su za MailOnline otkrili " Da.. online pošta puna je stručnjaka. Tako je ovim "stručnjacima" krv u urinu, natekli testisi, rak prostate, gubitak osjeta mirisa, i erektilna disfunkcija - "sitni svakodnevni problemi". Prekrasan tekst. Hvala večernji.

Avatar Matija22
Matija22
19:19 26.08.2015.

Gubitak osjećaja mirisa-pa ovi šta puše cigarete oni nemaju okusa i mirisa koje vi gluposti pišete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije