Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štetnost marihuane

Muškarci, oprezno: Marihuana može izazvati rak testisa

joint-novi
Reuters/Pixsell
11.09.2012.
u 12:04

Iako je mnogi koriste u medicinske svrhe po preporuci liječnika, marihuana može štetno djelovati na organizam

Rak testisa zahvaća muškarce od 15 do 45 godina, a muškarci koji konzumiraju kanabis imaju veći rizik od obolijevanja od te vrste raka, zaključila je nova studija.

Pušenjem se povećava rizik od razvijanja određenih podtipova raka testisa, poput tumora germinalnih stanica koji se može razviti u nešto mnogo gore.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji ispitivali su 163 muškarca koja su konzumirala marihuanu, a kojima je otkriven rak testisa, te podatke usporedili sa zdravim ispitanicima iste životne dobi. Zaključili su da je pušenje marihuane donijelo dvostruko veći rizik od nekih podtipova raka i to najčešće kod mlađih muškaraca, piše Daily Mail.

Isto je istraživanje otkrilo da su muškarci koji su konzumirali kokain smanjili rizik oboljenja od raka testisa jer se pretpostavlja da kokain ubija germinalne stanice koje proizvode spermije. Iako bi se ovo moglo shvatiti kao preporuka za konzumiranje kokaina, i tu postoji "kvaka". Konzumiranje kokaina drastično smanjuje plodnost.

Komentara 4

AP
apropos
14:03 11.09.2012.

kakvo pranje mozga? Kokain je koristan, a marihuana izaziva rak?! Po zaključku "nove" studije, financirane od farmaceutske mafije. Ulje indijske konoplje liječi rak, bez nuspojava! Zato je treba kriminalizirati, a kokain reklamirati.

Avatar madcap
madcap
16:35 11.09.2012.

Ajde ti budi pametan sad. Po ovom istraživanju marihuana povećava broj spermija i dakle plodnost te seksualnu aktivnost. Po jednom drugom istraživanju je smanjuje! Nadalje, koliko često su pušači marihuane imali seksualne odnose te praznili "višak" spermija u ovom istraživanju i postoji li korelacija s time? I, uopće, kako može biti štetno nešto što povećava spolnu želju kod muškarca i broj spermija??? To nema nikakve logike. Ili loše preneseno istraživanje u VL-u, ili fali još dosta bitnih odgovora u samom istraživanju.

Avatar madcap
madcap
18:12 11.09.2012.

....i, kad se već prenosi. U USA je zabranjeno istraživanje prirodne marihuane, pa se za istraživanja koristi tzv. sintetička marihuana ili sintetizirani THC ili tako nešto slično. A ta sintetička marihuana ima veze s prirodnom koliko i McDonald's burger s domaćom janjetinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije