Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Mršavite bez gladovanja i brojenja kalorija

mršavljenje, vitka linija, dijeta (1)
Foto: Thinkstock
21.04.2014.
u 08:30

Ako imate problema s viškom kilograma, zanimat će vas da imamo jako dobra i prije svega učinkovita rješenja – tri idealne nove dijete koje ne zahtijevaju nikakva posebna odricanja. Dapače, gubiti kilograme možete i spavajući te ne izbjegavajući omiljenu hranu

Kako se nakon (još jednog) blagdanskog prejedanja vratiti u formu, skinuti taj dosadni višak kilograma koji se nakupio i, na kraju krajeva, zasjati s novom linijom tik pred ljeto? Iako tako izgleda, ovo nije nemoguća misija s nerazumnim zahtjevima koje se ne može ispuniti. Da bismo vam to i dokazali, pomoć smo potražili kod nutricionista Branimira Dolibašića. Istina, postavili smo mu nimalo jednostavan zadatak – da odabere tri nove dijete odnosno režima prehrane, da nije riječo jednosezonskim hit-dijetama, da su jednostavne su i praktične za provođenje te sadrže lako dostupne (povoljne) namirnice. Prateći svjetske trendove u mršavljenju, za magazin Moje zdravlje izdvojio je dijetu po inzulinski izdvojenoj prehrani, fleksitarijansku dijetu i volumetriku.

Zašto su baš ove dijete zanimljive i toliko dobre? Prije svega, vrlo su jednostavne, ne zahtijevaju da se odričete omiljene hrane (volumetrika), ne morate brojiti kalorije (inzulinski izdvojena prehrana) i apsolutno nikada ne morate i ne smijete biti gladni! Ovo je i više nego što možemo poželjeti za vrijeme mršavljenja. Ipak, nutricionist Dolibašić upozorava, uz prehranu se morate i pokrenuti. Tek tada se postižu zavidni rezultati, a svaki trud dobiva na vrijednosti. Uz ove savjete i pet zapovijedi za uspješno mršavljenje, jedva ćete dočekati ljeto da pokažete novu liniju.

Detaljna objašnjenja ovih dijeta, primjere jelovnika, savjete nutricionista Branimira Dolibašića koji je izdvojio i 5 ključnih zapovjedi za uspješno mršavljenje donosimo u novom broju magazin Moje zdravlje (na svim kioscima za 9,90 kuna). U novom broju Mojeg zdravlja čitatelje očekuje i dar - magnezij u mikrogranulama koji doprinosi stvaranju energije, smanjuje umor i osjećaj iscrpljenosti!

Foto: VLm

U novom broju čitajte i o visokom tlaku – koji se ubraja u pošasti modernog doba, a sve češće pogaða i mlade ljude. Kako može dovesti do brojnih komplikacija, važno je otkriti ga i liječiti. Za one kojima ne pomaže ni promjena načina i stila života, ali ni lijekovi za sniženje tlaka, budućnost bi ipak mogla donijeti spas. Znanstveno je dokazano kako je bubreg jedan od centralnih organa u regulaciji krvnog tlaka. Upravo prekidanjem malih živčanih vlakana koja dolaze u bubreg on dobiva signal da smanji arterijski tlak. I to je nova metoda liječenja hipertenzije otporne na lijekove. Iako je nekoliko hrvatskih bolnica učinilo ovaj zahvat na manjem broju bolesnika uz dobre rezultate, još uvijek se radi o metodi budućnosti. O svim posljedicama visokog tlaka, uspjehu i neuspjehu liječenja, ali i o ovoj novoj metodi koja se već primjenjuje i u Klinici za kardiovaskularne bolesti Magdalena, razgovarali smo s kardiologom dr. Krešimirom Štambukom.

U velikom specijalu o hipertenziji – bolesti koja pogaða i do 45 posto europske populacije, pročitajte kako su se mijenjale definicije tlaka kroz povijest, treba li i kako provjeravati tlak kod kuće, koja je idealna prehrana za visoki tlak, kako liječiti tlak i bez terapije lijekovima... Donosimo i tablice s vrijednostima arterijskog tlaka koje definiraju različite kategorije bolesti visokog tlaka, prema kojima se odreðuje daljnji postupak s bolesnikom – praćenje, odnosno liječenje.

Uz ovaj specijal donosimo i nekoliko zanimljivih intervjua - pjevačica Danijela Martinović oduševit će vas svojom energijom, ravnatelj HZZO-a Siniša Varga govori o pravima pacijenata i što ih sve uskoro očekuje, meðu ostalim, i uvid u kvalitetu svake bolnice u Hrvatskoj! Estetski kirurg Vladimir Borić govori o svom privatnom životu i poslu, omiljenim hobijima te kako je odlučio biti liječnik.

I u ovom broju smo puni novosti, pa tako donosimo i priču s Anti Ageing kongresa koji se je početkom travnja održao u Monte Carlu, a jedna od najzanimljviijih novosti je ta da celulit nije samo estetski problem već ozbiljna bolest koju treba liječiti kako ne bi narušila zdravlje, pa čak dovela i do raka.

Donosimo i priču o zaštiti na radu, najčešćim bolestima i ozljedama na radu, kako spriječiti i liječiti pogotovo najučestalije boljke za one koji sjede osam sati u uredu ili pak stoje svoje cijelo radno vrijeme. S obzirom na divno proljetno vrijeme, mnogi s djecom odlaze redovito u prirodu, a treba znati da se valja zaštititi od krpelja. Ključno je, upozoravaju liječnici, otkriti krpelja u prvih 24 sata. Ako se pak borite s dosadnim proljetnim umorom, promjenama raspoloženja donosimo savjete kako ga se riješiti i uživati u proljetnom vremenu.

Sve ovo i još mnogo više čitajte u Mojem zdravlju za samo 9,90 kuna!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije