Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Vigilare

'Ministre Varga, povucite bezreceptno izdavanje tablete 'za dan poslije' '

tablete
Foto: Thinkstock
28.04.2015.
u 09:27

Radi se o tableti koja se uzima nakon nezaštićenog spolnog odnosa i odgađa ovulaciju do pet dana te na taj način sprečava oplodnju i neželjenu trudnoću, a cijena joj je oko 200 kuna

Vijest da se i u Hrvatskoj može kupiti bez recepta tableta ellaOne  "za dan poslije" odjeknula je medijima.

Radi se o tableti koja se uzima nakon nezaštićenog spolnog odnosa i odgađa ovulaciju do pet dana te na taj način sprečava oplodnju i neželjenu trudnoću, a cijena joj je oko 200 kuna.

I dok neki pozdravljaju ovu vijest, neki su protiv, iako se ellaOne tableta izdavala i dosad, ali uz liječnički recept.

Iz udruge Vigilare poslali su otvoreno pismo ministru Siniši Vargi u kojem traže, između ostalog, da povuče bezreceptno izdavanje tablete "zbog njezine rizičnosti, nedovoljno istraženoga utjecaja na zdravlje i pogubnoga učinka na život ljudskoga zametka".

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani ministre Varga!

Obraćamo Vam se u vezi Vašega prošlotjednoga odobrenja bezreceptnoga izdavanja tzv. tablete „za dan poslije“ EllaOne (ulipristal acetat). Najprije želimo istaknuti pozitivne aspekte tog postupka.

Prvi je vezan za praktičnu potvrdu prava na priziv savjesti u ljekarništvu koji je do sada uglavnom postojao samo formalno; drugo su pojedina ograničenja u postupku izdavanja tog kontroverznoga 'lijeka', čime se ukazalo na pojačani oprez zbog njegova nedovoljno istraženoga djelovanja.

Mehanizam djelovanja tablete na endometrij (stijenku maternice) nije do kraja istražen te nije točno i do kraja poznato kakvo je djelovanje tablete u najranijoj fazi trudnoće. A upravo je definicija trudnoće ono čime se u cijeloj priči najviše manipulira jer se izbjegava reći da trudnoća započinje spajanjem ženske i muške spolne stanice, a ne tek njezinim ugniježđenjem u stijenku maternice (nidacijom), što je medicinska i općeznanstvena činjenica.

Smatramo vrlo problematičnim, ali i indikativnim, što se u uputama Europske agencije za lijekove (EMA) iz 2015. god., prešućuju podatci o negativnom djelovanju na maternicu, u odnosu na uputu iz 2009. god.!

Također, postoje i relevantna istraživanja koja pokazuju da „pilula za dan poslije“:

• djeluje, ne samo kontracepcijski, već i abortivno,  negativnim djelovanjem na stijenku maternice onemogućujući ljudskom zametku ugniježđenje u maternicu čime se, zapravo, kemijskim putem izvršava abortus

• promidžbu tablete „za dan poslije“ prati neistina da smanjuje broj abortusa - istina je da veća dostupnost tablete dovodi, osobito kod adolescentica, do lažne sigurnosti koja rezultira porastom abortusa, promiskuiteta te spolno prenosivih bolesti

Stoga Vas pozivamo da:

• ne popustite pritiscima liberalnih udruga (koje bi najradije potpuno zabranile neka ljudska prava, kao što je priziv savjesti), oduprete se njihovu totalitarnom ponašanju i povučete bezreceptno izdavanje tablete zbog njezine rizičnosti, nedovoljno istraženoga utjecaja na zdravlje i pogubnoga učinka na život ljudskoga zametka

• založite se za demokratske vrijednosti pluralnoga društva i stanete u obranu svih zdravstvenih djelatnika koji žele bez straha i pritisaka koristiti Ustavom zajamčen priziv savjesti

• omogućite provođenje stručne rasprave o djelovanju sporne tablete

U suprotnom, od ove će tablete korist imati samo farmaceutske korporacije, na štetu ženskoga zdravlja i dostojanstva te nerođenih ljudskih života. 

S poštovanjem

udruga Vigilare "

>>Tableta za 'dan poslije' od danas se može kupiti bez recepta

Komentara 25

HR
Hranezacijelisvijet
09:58 28.04.2015.

Ah sreca pa se njih nista ne pita. Osobito u znanosti. Inace bismo jos jadni zivjeli na ravnoj ploci i divili se suncu koje se okrece oko nas.

IV
ivanjoksimovic
10:30 28.04.2015.

Ministre povucite i kondome iz prodaje ili jos bolje zabranite sex ukoliko nije u strogo reproduktivne svrhe!

ME
melanija
09:55 29.04.2015.

ma da. cijepi ih na hpv, daj im djabe tablete, propagiraj slobodu seksa, ubij nerodjeno, zamotaj sve to u celofan s ruzicastom vrpcom i pokloni im na satu razredne zajednice. i boli te djon. a dusa? znate li koliko pati majka koja je pobacila? znate li da je propagiranje slobode seksa losa, vrlo losa stvar. ma znam ja da ce se dio te djece seviti i ovako i onako. ali nece svi. kad im poklonite ovakav paket i to u skoli, SVI ce to prihvatiti kao normalno. a ja, koja svojim pubertetlijama govorim da seks nije najvaznija stvar na svijetu, da je abortus ubojstvo, i da cu pomoci kceri ako zatrudni i veseliti se njenom djetetu, da postoje na svijetu za dusu i intimu covjeka i vaznije stvari, koja pricam sa svojom djecom stalno i cesto, ja sam izuzetak i ludjakinja? zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije