Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedan posvojenja

Milanka Opačić: Posvojenje je stvaranje novog obiteljskog života

Milanka Opačić
Foto: Mario Poje
1/5
24.11.2014.
u 14:32

Događanje je pokrenula Adopta, udruga za potporu posvajanju, a u okviru programa održana je i treća po redu konferencija pod nazivom Dijete u središtu posvojenja.

U Zagrebu se je proteklog tjedna održao Tjedan posvojenja, edukativna manifestacija za posvojiteljsku zajednicu i stručnjake.

Konferencija “Dijete u središtu posvojenja” održana je u petak 21. studenog u hotelu Panorama Zagreb. Na ovoj veoma značajnoj konferenciji sudjelovalo je više od 240 stručnih radnika koji se bave poslovima posvojenja u centrima za socijalnu skrb, Ministarstvu socijalne politike i mladih, domova za djecu, udruga i akademske zajednice te preko 100 posvojitelja.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih tom je prilikom pojasnila:

„Posvojenje je stvaranje novog obiteljskog života i zato je važno da se sve članove nove obiteljske zajednice adekvatno pripremi. Budući roditelji svu će pomoć i podršku dobiti od stručnih socijalnih radnika kao i edukaciju koju će provoditi centri u središtu županija. U 2014.godini provedene su edukacije za 38 parova u tri centra za socijalnu skrb te je za projekte podrške posvojiteljima putem natječaja za udruge civilnog društva osigurano 445.562 kn.

U 2015. godini planiramo taj iznos utrostručiti. Upravo novim Obiteljskim zakonom naglasili smo činjenicu da i nakon formalnog završetka procesa posvojenja podrška novoj obitelji i dalje traje. Sustav više neće ostaviti novoosnovanu obitelj prepuštenu samoj sebi. Ministarstvo socijalne politike i mladih kao partner ove konferencije podržava svaku razmjenu iskustva iz prakse te svaku stručnu raspravu koja doprinosi da na ovom polju koje se bavi delikatnim i složenim procesom, kao što je proces posvojenja, budemo uspješniji.“

Napredak u reformi sustava posvojenja

„Uspješno posvojenje što većeg broja djece je zajednički cilj svih koji su se okupili na 3.konferenciji o posvojenju, a naš zajednički izazov je da osmislimo inovativne pristupe koji bi nas do tog cilja doveli. Izuzetno nam je drago što je Adopta prepoznata ne samo kao zagovaratelj prava i potreba posvojiteljske zajednice, već i centar ekspertize i konstruktivan partner sustavu.“, istaknula je Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica Adopte.

Uspješno posvojenje što većeg broja djece je zajednički cilj

Diana Topčić- Rosenberg

Napredak u reformi sustava posvojenja vidljiv je u postavljanju zakonodavnog okvira, uvođenju određenih alata poput Registra potencijalnih posvojitelja i Registra djece te u prepoznavanju pripreme za posvojenje i podrške tijekom i nakon posvojenja kao važnih elemenata tog procesa, ističu u Adopti.

Zaključci s 3. konferencije o posvojenju uključuju preporuke o potrebi izrade standarda postupanja pri odabiru posvojitelja za dijete, pripremu djeteta na posvojenje i praćenje prilagodbe djeteta na novu obitelj kao i važnosti novih pristupa posvojenju teže posvojivoj djeci.

Foto: Mario Poje

Foto: Mario Poje

Kako bi se unaprijedilo uparivanje potreba djeteta s kompetencijama posvojitelja, utvrđeno je kako je potrebno unaprijediti kvalitetu procjene prikladnosti posvojitelja kao i procjenu potreba djeteta pri ulasku u sustav.

Registar posvojitelja je nadalje potrebno dopuniti kvalitetnijim i sveobuhvatnijim podacima te omogućiti posvojiteljima uvid u vlastite podatke i eventualnu dopunu. Iz Adopte naglašavaju kako je važna i kvalitetna komunikacija sustava o nastalim promjenama slijedom Obiteljskog zakona prema posvojiteljskoj zajednici.

„Iako je u Republici Hrvatskoj podrška posvojiteljskim obiteljima u začecima, ipak je ima, te je potrebno usmjeravati posvojiteljske obitelji na dostupne alate podrške i kako ih koristiti, koja uključuje i standardizaciju seta za posvojitelje koje bi bilo poželjno da dobiju u centrima za socijalnu skrb. Edukacija i certificiranje stručnjaka za poslove posvojenja je ključna kako bi se stvorio potreban broj specijaliziranih stručnih radnika koji rade na ovim, posebno osjetljivim, poslovima.“, dodaje Diana Topčić-Rosenberg.

>>Bolno iskrena majka: Evo zašto sam vratila sina kojeg smo posvojili

Komentara 2

Avatar white socks
white socks
16:33 24.11.2014.

Moželi se posvojenje napraviti po zakonu ili se mora to napraviti nezakonito kao što to učinila Opačićka? Ili samo političari mogu posvojiti nezakonito?

Avatar Ada
Ada
16:40 24.11.2014.

"Posvojenje je stvaranje novog obiteljskog života"? Zato je toliko otežano parovima koji čekaju godinama, a olakšano samohranim roditeljima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije