Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dom & vrt

Ljekovito bilje: Anđelika za slab želudac i aritmije

'          '
''
07.07.2013.
u 10:00

O ljekovitom bilju, upotrebi i pripremi raznih pripravaka piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

Naziv anđeoski korijen biljka je u srednjem vijeku dobila zbog dobrih rezultata u liječenju kuge i kolere. Korijen, list i sjeme angelike kao začin poznati su gastronomima, no ona je i stari lijek. Pučka medicina poznaje angeliku (korijen) kao biljku koja tjera mokraću i jača živčani sustav. Često se koristi u liječenju slabog želuca i želučanih bolesti – smiruje nervozu želuca, želučane i trbušne bolove, poboljšava probavu, koristi se u liječenju čira na želucu ili dvanaesniku, gastritisa, enteritisa, žgaravice, ženskih bolesti. Stimulativno djeluje na znojenje, uspješno odstranjuje nametnike i olakšava vjetrove, daje snagu tijelu i živcima, jača i čisti krv, izbacuje otrove i štetne tvari kroz kožu, liječi prehladu i bolesti dišnih organa. Otvara tek, ublažava nadimanje plinovima, a služi i kao sredstvo za povraćanje.

Angeliku uzimaju osobe oboljele od angine pektoris i aritmija – sprečava taloženje kalcija, snižava krvni tlak, smanjuje kolesterol te sprečava infarkt srca. Nalazi svoju primjenu i u trovanjima nikotinom, alkoholom, hranom. Koristi se kod bolesti jetre i žuči, karcinoma (najčešće želuca). Pomaže kod cistitisa, bolesti bubrega, reume i gihta. Angelika se primjenjuje izvana za razna kožna oboljenja. Sjeme angelike koristi se za izazivanje znojenja te pojačanog izlučivanja mokraće. Listovi angelike i korijen koriste se za pripremu čaja, a mogu se dodati i raznim rakijama travaricama. Angelikino eterično ulje rabi se za priređivanje likera. Kontraindikacije: trudnoća. Kod slabih i osjetljivih može izazvati nelagodu. Eterično ulje angelike je fototoksično te se kod vanjske uporabe izbjegava izlaganje suncu. Pojeve li se neke smetnje kod uzimanja preparata, prekinite terapiju.

Univerzalni čaj

– za sva navedena oboljenja

1 čajna žličica usitnjenog korijena, 2 dl vode

PRIPREMA: korijen preliti vodom i pustiti da odstoji nekoliko sati. Kratko prokuhati i poklopiti, neka odstoji jedan sat, zatim procijediti.

UPORABA: uzimati 1-3 šalice dnevno pijući u gutljajima.

Eliksir

– za sva navedena oboljenja

8 g korijena, 40 g šećera, 1 dl 70-postotnog alkohola, 1-2 kriške limuna, voda

PRIPREMA: močiti korijen angelike u alkoholu 10 dana. Procijediti, dodati šećer, kriške limuna i vode toliko da se dobije litra eliksira.

UPORABA: uzimati prije jela 1-2 čašice dnevno.

Prašak

– za sva navedena oboljenja

PRIPREMA: isjeckani suhi korijen samljeti u mlincu za kavu.

UPORABA: uzimati 3-4 puta na dan na vrh noža praška umiješanog u jelo ili u napitak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije