Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Kupusovim sokom protiv čira na želucu

kupus
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
23.05.2016.
u 12:05

Kupus pomaže protiv anemije, probavnih tegoba, raznih upala, reumatskih bolesti te vodenih bolesti zbog kojih se u tijelu nakuplja suvišna tekućina. Preporučuje se i kod bolesti dišnog sustava te za ublažavanje nesanice i nervoze. Kupus je među vodećim namirnicama koje štite od raka

Ovo jedinstveno povrće odličan je izvor vitamina C i K te ljekovitih sumpornih spojeva, a obiluje i vitaminima B skupine, folnom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom, magnezijem, željezom, klorofilom i karotenoidima. Crvenom kupusu boju daje antocijanin, biljni pigment koji se ubraja u ljekovite fitonutrijente.

Kupus pomaže protiv anemije, probavnih tegoba, raznih upala, reumatskih bolesti te vodenih bolesti zbog kojih se u tijelu nakuplja suvišna tekućina. Preporučuje se i kod bolesti dišnog sustava te za ublažavanje nesanice i nervoze. Kupus je među vodećim namirnicama koje štite od raka – dokazano je da redovita konzumacija kupusa sprečava kancerogene promjene u organizmu.

Istraživanja su pokazala da kupusov sok pomaže kod čira na želucu, vjerojatno zato što sadrži mnogo glutamina – ta aminokiselina najbolje je “gorivo“ stanica što oblažu želudac. Sok od kupusa svaki put kad ga pijete treba biti svježe pripremljen. Popijte ga odmah, a nemojte stavljati sok u hladnjak niti ga ostavljati da stoji dulje od jednog sata jer će oksidirati. U svakodnevnoj pripremi okrepljujućih zdravih napitaka kupus se može miješati sa sokovima od drugog povrća, npr. sokom od mrkve, cikle, komorača, celera, krastavca... Također se odlično kombinira sa sokovima od jabuke i ananasa. 

>>4 'zimske' namirnice koje će vas čuvati od virusa i bakterija

Komentara 1

DU
Deleted user
08:50 25.05.2016.

Kupus se hrvatski veli ZELJE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije