Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA TEORIJA

Kraj brojenju kalorija, masti nisu opasne?

masti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
26.06.2016.
u 14:00

“Ozloglašene” masnoće životinjskog podrijetla iz mesa, maslaca, jaja nikada nisu bile štetne, kaže Anita Šupe

Rekli su mi da je ono što preporučam opasno. No iako zvuči  suludo, oni koji su na moj savjet prestali brojati kalorije i jesti  hranu s visokim udjelom masti, a izbjegavati ugljikohidrate,  šećer i škrob, gubili su na težini i dijabetes tipa 2 stavljali pod  kontrolu, kazao je za ugledni britanski časopis New Scientist  liječnik David Unwin iz Southporta, koji je ovih dana posvađao  liječnike, znanstvenike i dijetetičare okupljene oko Nacionalnog  foruma za pretilost Velike Britanije.  

Iako se Unwinova metoda čini kao samo još jedna u nizu  kontroverznnih dijeta, sve je veći broj znanstvenika, liječnika i  nutricionista u svijetu koji ista takva otkrića objavljuju i u  recenziranim medicinskim časopisima. Unwinov pristup  prehrani u kratkom je roku zadobio više od 110 tisuća  internetskih sljedbenika u Velikoj Britaniji, SAD-u i Australiji,  više od 80 tisuća završilo je 10-tjedni tečaj takve prehrane, a  2500 dijabetičara tipa 2 nakon šest mjeseci pridržavanja njegove  ”dijete” tvrdilo je kako je uzimanje lijekova smanjilo 60-70%.  

Je li vrijeme za promijenu teze stare više od pola stoljeća i  prestanak brojenja kalorija?  Stručnjak za pretilost i voditelj Foruma David Haslam kaže  kako je nalaz da masti nisu opasne za dijabetičare i krvožilni  sustav isto kao da netko kaže kako pušenje štiti ljude od raka  pluća. Agencija za javno zdravlje britanske vlade i početkom je  ove godine opetovano tvrdila kako masnoće trebaju činiti svega  1% ukupnog dnevnog unosa hrane u naš organizam,  ugljikohidrati 38, voće i povrće 40%...

A opet, Britanci nikada  nisu bili deblji. Prema Unwinu, ljudi bi trebli jesti najmanje  45% masti, 4% ugljikohidrata, 16% voća i povrća... dnevno, što  se i u slučaju dijabetesa i debljine pokazalo djelotvornijim od  standardnih preporuka o unosu veće količine vlakana,  uključujući integralni kruh, žitarice, voće i povrće, a što manje  masti.  - Samo kriška kruha, bio on i punozrnati, isto je kao da smo  pojeli tri žličice šećera, te se može zamisliti kako djeluje  na dijabetičare - objašnjava Unwin. Umjesto ugljikohidrata  preporuča ribu, meso, punomasne mliječne proizvode, jaja,  orahe...  

Alison Tedstone, glavna nutricionistica u Public Health England  kaže kako neodgovorna Unwinova ”dijeta” ignorira tisuće  dosadašnjih studija kako su visoko zasićene masti loše za srce.  

Novija istraživanja govore međutim kako prehrana siromašna  mastima nije nužno povezana s manje srčanih ili moždanih  udara, što priznaje i kardiolog Aseem Malhotra iz bolnice  Lister.”Bili smo usmjereni na pogrešne stvari”.  Šibenska nutricionistica Anita Šupe u nas je još 2010. otvorila  blog Istine i laži o hrani, s tvrdnjom da je teorija o štetnosti  masti i kolesterola najveća prijevara 20. stoljeća.  - Mnogi su komentirali da ne znam o čemu govorim. No,  puno više je bilo onih kojima se ideja o odbacivanju  procesirane hrane i povratku pravoj izvornoj prehrani  bogatoj masnoćama svidjela, te je ubrzo moj blog okupio  cijelu jednu vojsku sljedbenika LCHF (low carb high fat)  načina prehrane.

U godinama koje su slijedile, kilogrami  su se topili, dijabetes se dovodio pod kontrolu, kao i cijeli  niz drugih ”modernih” bolesti – tvrdi ona, objašnjavajući  kako ”ozloglašene” zasićene masnoće životinjskog  porijekla iz mesa, maslaca, jaja, svinjske masti i  punomasnih mliječnih proizvoda nikada nisu bile štetne,  već su od pamtivijeka sačinjavale važan dio ljudske  prehrane iz kojeg crpimo vitamine topive u masti,  esencijalne masne kiseline, energiju i dugotrajnu sitost.  Nikada prije nije bilo toliko pretilosti i bolesti kao u zadnjih 30-  40 godina otkako smo ih izbacili iz prehrane i zamijenili  rafiniranim ugljikohidratima i industrijskim uljima, kaže Šupe.  

Smatra kako je teorija o štetnosti masnoće i kolesterola, na  kojoj, nažalost, počiva cijela medicinska djelatnost,  neutemeljeni mit proizašao iz loše provedenih zastarjelih  istraživanja i iznad svega komercijalnih interesa. Glavni  problem je prekomjerna konzumacija šećera i rafiniranih  ugljikohidrata koji podižu šećer u krvi, podižu inzulin, izazivaju  ovisnost, potiču apetit i dovode do prejedanja.  

- Najlakši, najprirodniji i najjefitniji način mršavljenja i  reverzije dijabetesa tipa 2 je smanjivanje unosa  ugljikohidrata i povećavanje unosa masti. Postoji cijeli niz  znanstvenih radova koji to potvrđuju, kao što to mogu iz  svoje prakse i iskustva s pacijentima potvrditi liječnici,  nutricionisti i ostali koji su imali hrabrosti dati savjete  potpuno suprotne onima koji se službeno preporučuju –  kazala je Anita Šupe.

Komentara 9

DU
Deleted user
04:54 27.06.2016.

Daj malo tanje reži taj špek.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:48 27.06.2016.

Slika ispod naslova sve govori....Rakijica je sa strane, da se ne vidi.

SS
sokac sa drave
11:28 27.06.2016.

Kada je uljni lobi agresivno radio prpagandu posebno falili smrdljivo maslinovo ulje a to ide zadnjih 40 godina sokci su kao pametna vrsta medju manje pametnima klali prije Bozica dva ranjenika po 200kilograma.To hvala Bogu cinimo i danas i svii oni sto nam prijete da nesmijemo klati jer po njihovom moramo kupovati njihovo uvozno smrdljivo meso.Neka se opamete jer sokci moraju klati ako nesmiju svinje onda........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije