Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađeni?

Popularan među ljudima: Pronađen brži način za oporavak od moždanog udara

Žena s glavoboljom
Foto: Thinkstock
1/5
28.06.2016.
u 14:18

Kanadski tim ispitivao je 141 pacijanta koji su nedavno preživjeli moždani udar i teško su pokretali jednu ili obje ruke.

Jednostavne kartaške igre, poput šnapsa, pomažu u oporavku pacijenata koji su preživjeli moždani udar, kažu kanadski stručnjaci.

Znastvenici su utvrdili da igre poboljšavaju njihove motoričke sposobnosti, piše BBC.

Jednak učinak imaju društvene igre jenga, bingo i kompjutorske konzolne igrice, stoji u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Lancelot Neurology.

Kanadski tim ispitivao je 141 pacijanta koji su nedavno preživjeli moždani udar i teško su pokretali jednu ili obje ruke. 

Oko polovice pacijenata prebačeno je na rehabilitaciju igricama na konzoli Wii, a ostali su igrali društvene igre, uključujući kartaške.

Obje skupine pokazale su značajno poboljšanje motoričkih sposobnosti na kraju dvotjedne, odnosno četverotjedne rehabilitacije.

Još važnije, obje su grupe bile jednako uspješne, ističu znanstvenici.

"Svi volimo tehnologiju i vjerujemo da je ona bolja od staromodnih pristupa, no to ponekad nije slučaj. U ovoj smo studiji pokazali da je jednostavna rekreacija koja se može prakticirati bilo gdje jednako uspješna kao i tehnologija", rekao je dr. Gustavo Saposnik iz bolnice St.Michael u Torontu.

Alexis Wieroniey iz Britanske udruge za moždani udar isitče da je istraživanje ohrabrujuće, jer sugerira da jeftine i svima dostupne aktivnosti mogu pomoći  u oporavku paijenata s moždanim udarom.

>>7 bolova koje ne biste trebali ignorirati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije