Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virtualna sigurnost

Kako spriječiti da vaše dijete postane žrtva "cyberbullinga"

'dijete kompjutor'
''
15.10.2011.
u 16:17

Common Sense Media izdala je pravila kako da zaštitite vaše dijete od potencijalnog zlostavljanja na internetu.

Tekstualne poruke, društvene mreže i mailovi su moderni načini komunikacije koju koriste današnja djeca. No, ovi načini komunikacije mogu se zloupotrijebiti na način da netko vaše dijete uznemirava i plaši. Ako želite spriječiti online zlostavljanje, odnosno cyberbulling, morate s djetetom započeti razgovor o odgovornom korištenju interneta.

Common Sense Media izdao je niz savjeta bazirajući se na dobi djeteta, kako spriječiti da vaše dijete postane žrtvom cyberbullinga. Ovo su njihovi savjeti.

Od 2 do 4 godine

U ovim godinama mala dijela uče osnove socijalizacije na temelju okoline zbog čega često oponašaju roditelje u razgovorima putem telefona, klikanjem kompjuterskog miša i tipkovnice.

- Naučite dijete da obitelj dolazi ispred tehnologije. Druženje s prijateljima i obitelji treba biti na prvom mjestu. Potaknite ih na istraživanje okoline i socijalnu interakciju

- Naučite dijete kako da se zabavi bez tehnologije. Ovdje pomažu društvene igre i odlazak u prirodu.

Od 5 do 6 godina

Većina djece ovih godina voli igrice i crtiće pa tako i vaš smartphone. Vjerojatno i znaju doći do omiljene web stranice, a neizvjesno je da li će se u ovoj dobi dogoditi cyberbulling. Budući da djeca u ovoj dobi u većoj mjeri komuniciraju s drugima potrebno ih je na vrijeme naučiti odgovornom ponašanju na internetu.

- Počnite im određivati dužinu vremena provedenom na internetu - Potaknite dijete na prihvaćanju različitosti tako što ćete ih putem medija učiti o ljudima s drugačijim životima

- Odaberite kvalitetnu zabavu prilagođenu za njihovu dob, bez negativnih posljedica i poruka

Od 7 do 8 godina

Djeca ove dobi sklona su igrati igre putem interneta, čavrljanju putem chat programa i surfanju internetom. Ako vaše dijete igra igre na stranicama u kojoj je istovremeno dozvoljena komunikacija s drugim igračima, tada je veća vjerojatnost da će vaše dijete podleči blažem obliku cyberbullinga. U ovoj dobi u djeci se stvara buntovnost i agresija zbog čega oni mogu biti počinitelji, ali i žrtve. To može rezultirati neprimjerenim pisanjem na chatu tako da se umanji vrijednost drugih igrača vrijeđanjem ili provociranjem.

- Uvjerite se da vaše dijete ima primjerene socijalne vještine prije nego što ga pustite na internet - Budite upućeni u stranice koje koristi u uvjerite se da su stranice primjerene vašem djetetu

- Objasnite svome djetetu osnove ponašanja u virtualnom svijetu. Vrijeđanje, laganje i odavanje tajni može povrijediti druge kao i u stvarnom, svakodnevnom, životu. -Naučite dijete da ne odaje svoje korisničke lozinke drugima. Do cyberbullinga dolazi kada netko iskoristi djetetovu lozinku pretvarajući se da je on i šaljući uvredljive poruke. Naučite dijete da su takve lozinke privatne i da ih je dobro čuvati samo za sebe.

- Upitajte dijete da li je ikad vidjelo loše ponašanje na internetu i razgovarajte o tome. Utvrdite kakve posljedice to može imati za njega i druge. Upitajte dijete kako se osjeća kada vidi da netko vrijeđa druge i ponaša se protivno pravilima.

Common Sense Media je izdala priručnik do 17 godina, a više možete pročitati ovdje.

Ključne riječi

Komentara 1

CH
chemica
18:20 15.10.2011.

Nema uputstava kako zaštititi bebe od \"cyberbullinga\"? Tragičan \"propust\". Treba što ranije početi s buljenjem u ekran da se što prije možeš na chatu pohvaliti prijateljima kako si dobio naočale sa \"supač\" okvirima. Što veća dioptrija, to si valjda veća faca. Sva sreća da postoje i normalni roditelji koji će svoje dijete radije poslati van da se igra u pijesku sa sličnim \"čudacima\". Čak i ona morbidna igra rata gdje djeca mašu plastičnim pištoljima uokolo izgleda simpatično prema ovakvim kretenarijama. Pošalji dijete na internet sa sedam godina da upadne u ruke prvom pedofilu. Bolje je otić na pivce s prijateljima, a mali će se već nekako \"zabaviti\" sa stričekom od pedesetak godina koji glumi prvoškolca. U grmlju iza zgrade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije