Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ups...

Kako si pomoći kada vas uhvati - crijevna viroza?

Zatvor, proljev
Foto: Shutterstock
02.10.2015.
u 07:33

Probiotici pomažu u liječenju i kod prevencije

Norovirusi uzrokuju čak 50 posto svih ljetnih virusnih gastroenteritisa, a njihovu širenju pogoduje – loša higijena. Riječ je o patološkom stanju koje karakterizira upala sluznice probavnog sustava koja obuhvaća želudac, tanko i debelo crijevo, što za posljedicu ima kombinaciju povraćanja, vodenastih proljeva te bolove i grčeve u trbuhu.

Što uzrokuje bolest?

– Svake godine u svijetu od gastroenteritisa oboli 3 do 5 milijardi osoba. Put prijenosa virusa koji dovode do želučano-crijevne infekcije uglavnom je feko-oralni, putem neopranih ruku te konzumacijom zaražene hrane i vode. Nažalost, neki se uzročnici mogu prenositi i kapljičnim putem, što uvelike pridonosi brzom širenju bolesti. Među virusnim infekcijama ljeti se najčešće javlja infekcija norovirusima, neovisno o dobi oboljelih – upozorava prof. dr. Miroslava Katičić i dodaje:

– Budite oprezni kod konzumiranja mesnih prerađevina kao što su salame, proizvodi od mljevenog mesa, različiti umaci, kolači s kremom i sladoled. Termički obrađujte namirnice, redovito perite ruke i ne konzumirajte masno i kvarljivo.

Glavobolja, znojenje...

– Inkubacija virusom traje najviše jedan do tri dana, a simptomi prvog dana gastroenteritisa su povraćanje, povišena temperatura, grčeviti bolovi u trbuhu i vodenasti proljevi, koji kod rotavirusa traju 3-5 dana, kod virusa Norwalk (norovirusa) 1-2 dana, a kod adenoviroze čak do dva tjedna. Uz to, bolesnici se mogu žaliti na glavobolju, znojenje, bolove u mišićima s ukočenošću zglobova, tresavicu i gubitak apetita – ističe prof. dr. Katičić.

Neučinkoviti antibiotici

Rehidracija je primaran način liječenja gastroenteritisa kod djece i odraslih i temelji se na nadomještanju tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom i povraćanjem.

– Antibiotici nisu učinkoviti, a primjena lijekova protiv povraćanja i lijekova protiv proljeva nikako se ne preporučuje – objašnjava prof. dr. Katičić.

Kako si pomoći?

1. Kako bi se spriječila iritacija želuca i pojačalo povraćanje, tekućinu je preporučljivo davati često u malim količinama

2. Kada povraćanje i proljevi prestanu, preporučuje se u prehranu uvesti domaću pileću juhu s rižom i mrkvom

3. Konzumirajte čaj od šipka i negaziranu vodu. Oboljeli od crijevne viroze mogu jesti dvopek, bananu, jabuku

4. Preporučuje se izbjegavanje mlijeka, hrane bogate vlaknima kao i masne i slatke hrane

5. Zbog slabosti koja prati ovo stanje treba izbjegavati svako fizičko naprezanje

>>Dobre bakterije uz svaki antibiotik spriječit će neugodne nuspojave

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije