Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije svejedno

Jeste li rođeni tijekom ljeta? Evo zašto je to bitno za vaše zdravlje

Žena u moru
Foto: Thinkstock
14.10.2015.
u 13:30

Okruženje u maternici dovodi do razlika tijekom rane faze života, ali i prije rođenja, što utječe i na zdravstvenu sliku u kasnijoj životnoj dobi

Najnovije istraživanje provedeno na Cambridgu pokazalo je da nije svejedno u kojem ste mjesecu rođeni. 

Žene koje su rođene u nekom od ljetnih mjeseci vjerojatnije će biti zdravije odrasle osobe, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Heliyon. Autori studije, koja je uključivala gotovo pola milijuna ljudi u Velikoj Britaniji, tvrde da je razlog vjerojatno u izloženosti sunčevoj svjetlosti i vitaminu D. 

Okruženje u maternici dovodi do razlika tijekom rane faze života, ali i prije rođenja, što utječe i na zdravstvenu sliku u kasnijoj životnoj dobi, navodi se.

Istraživanje je pokazalo da su bebe rođene tijekom ljetnih mjeseci imale veću porođajnu težinu, lakše su prebrodile razdoblje puberteta i u njega su kasnije ulazile, više su i zdravije u odrasloj dobi u odnosu na one osobe koje su rođene tijekom zimskih mjeseci. 

"Ovo je prvi put da je pubertet povezan s razdobljem rođenja", rekao je voditelj istraživanja John Perry. 

Iako ne može sa sigurnošću tvrditi što je razlog tim razlikama u odnosu na mjesec rođenja,istraživači vjeruju da je riječ o izloženosti sunčevim zrakama i utjecaju vitamina D, ali potrebna su daljnja istraživanja. 

>>Je li najstarije dijete i pametnije? Evo što kažu stručnjaci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije