Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOS za kožu

Jednom godišnje na pregled madeža

melanom
VL
10.04.2011.
u 17:10

Kako bi upozorili na stalni porast oboljelih od melanoma, ministarstvo i Dermatovenerološko društvo organiziraju 12. travnja besplatne preglede madeža u zemlji

Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i ove će godine u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma organizirati Dan otvorenih vrata dermatoloških ordinacija, tijekom kojega će 12. travnja građani moći obaviti besplatni pregled kože radi otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože.

 U akciju se uključilo 70-ak dermatologa u 40-ak ustanova širom Hrvatske.

 Cilj projekta, čiji je ovogodišnji slogan “SOS – spasite vašu kožu od sunca”, jest osvješćivanje javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama UV-zraka i pravilnom načinu zaštite od njih te važnosti samopregleda madeža. 

– Od kada se u javnosti govori o melanomu, porastu smrtnosti i velikom povećanju, većem od 300 posto u Hrvatskoj, sve je veći broj građana koji dolaze na preventivne preglede. Rezultat toga je da otkrivamo sve tanje, odnosno pliće melanome koje se lakše liječi. Primjerice, debljina melanoma s prosjeka dubine tri milimetra prijašnjih godina smanjila se na prosječnu dubinu od dva milimetra – ističe dr. Sanja Poduje iz Referentnog centra za melanom u Klinici za kožne i spolne bolesti. 

Osvrnula se i na duge liste čekanja za pregled u klinici. – Na preventivne se preglede čeka jer je mnogo ljudi za njih zainteresirano, međutim oni se mogu obaviti u većini domova zdravlja. A pacijenti kojima na uputnici piše da su rizični ili imaju dijagnozu sa sumnjom da je riječ o melanomu imaju prednost – ističe dr. Poduje. 

Preglede je moguće obaviti i u brojnim privatnim ordinacijama, a ovisno o metodi pregleda stoje od 300 do 500 kuna – ističe dr. Ivana Manola iz Poliklinike Vili koja također sudjeluje u Danu otvorenih vrata. 

Inače, od melanoma u Hrvatskoj godišnje oboli oko 500 ljudi, a najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina, iako se bilježi i porast u dječjoj i adolescentskoj dobi.

Najugroženiji a Glavni rizični faktor za pojavu melanoma je izloženost ultraljubičastim zrakama pa su najugroženije osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca i osobe koje stalno borave na suncu ili u solarijima.

 Velika smrtnost 

 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje od melanoma oboli oko 160 tisuća ljudi, a 41 tisuća ih umre. 
Sve se zbraja a Koža ima neizbrisivo pamćenje izloženosti UV-zračenju i ne mogu se izbrisati godinama nagomilana oštećenja. Najugroženiji a Glavni rizični faktor za pojavu melanoma je izloženost ultraljubičastim zrakama pa su najugroženije osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca i osobe koje stalno borave na suncu ili u solarijima. 

Velika smrtnost a Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje od melanoma oboli oko 160 tisuća ljudi, a 41 tisuća ih umre. 
Sve se zbraja a Koža ima neizbrisivo pamćenje izloženosti UV-zračenju i ne mogu se izbrisati godinama nagomilana oštećenja.

50+ Zaštitni je faktor u kremama koji bi trebao pomoći, kao i odjeća za zaštitom od štetnih UV-zraka

0-3 Djeca mlađa o tri godine uopće se ne bi smjela izravno izlagati suncu, a ostali bi ga trebali izbjegavati od 10 do 17 sati

309% Povećao se broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, a smrtnost od ovog raka skočila je za 310 posto.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
17:56 10.04.2011.

u riječkom novom listu su dali broj besplatnog telefona na koji se treba prijaviti za taj pregled 12., ali kad sam zvala, rekli su da je sve zauzeto i da se više ne može prijaviti, a zvala sam prije isteka roka koji su objavili. stoga se pitam, sudjeluje li uopće tko u toj akciji, ili im je to samo dobra reklama. ako su rekli da se može doći, onda bi se moralo i MOĆI DOĆI NA PREGLED!!! ovo je kao kad ti pošalju letak iz dućana da imaš popust na tom i tom artiklu, a kad dođeš u kupovinu, piše da je rasprodano, a kladim se da nije ni stavljeno na akciju.

PE
petrana
23:41 10.04.2011.

Ta akcija zaista funkcionira ali je trebalo zvati od prvoga dana i doslovno \"sjesti\" na telefon. Ja sam bila uporna i ovo mi je druga godina kako sam uspjela dobiti besplatam preventivni pregled.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije