Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje pokazalo

Znanstvenici otkrili zašto previše jedemo

tanjur s tjesteninom
Foto: Thinkstock
29.04.2016.
u 14:45

Pedesetih godina promjer tanjura bio je 3 cm manji nego danas. Evo što znači porcija...

Iz godine u godinu mogu se čuti sve zabrinutija upozorenja da debljina postaje sve veći zdravstveni problem jer svjetska populacija postaje sve – teža.

U svjetlu te poražavajuće činjenice zanimljivo je bilo pročitati Guardianov članak koji je kao odgovor na pitanje – zašto previše jedemo – u uzročno-posljedičnu vezu doveo veliko posuđe za objedovanje (recimo, velike tanjure) i velike porcije hrane, što je očito obilježje današnjeg načina života.

Pritom je vrlo ilustrativno upućen poziv da se tu tezu, do kojih su razmjera s vremenom napuhane porcije hrane, ne odlazi provjeriti u supermarkete, već u antikvarnice. A tamo se može vidjeti da su u prijašnja vremena tanjuri za objed veličinom nalikovali današnjim – tanjurićima.

Naveden je i primjer da je uobičajeni promjer današnjeg tanjura za objedovanje 28 cm, dok je 50-ih godina prošlog stoljeća bio 25 cm. A to što jedemo s većih tanjura ne mora značiti da si na njima moramo servirati i veće porcije hrane. No baš se to događa. Ako pak jedemo više, u konačnici postajemo sve – deblji.

>> 4 načina kako okoliš utječe na naše prehrambene navike 

>> 4 jednostavna načina da se riješite naslaga bez dijete

Komentara 7

KO
komentatorv3
15:18 29.04.2016.

od ovih preporucenih porcija bi gladan isel po svetu

FI
Fisherman
15:09 29.04.2016.

Isuse pa jer autor ovog clanka zaista prima placu za ovo....tanjuri su prije 50 godina bili 3 cm manji....ajme spasi me ovakvog novinarstva

Avatar jumanji
jumanji
15:26 29.04.2016.

nismo mi svi isti, neko treba više hrane nego manje . čovjek od 2 metra treba više nego neki mali čovjek od 150cm..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije