Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što jedemo?

Jabuke se prskaju 20 puta, a jagode 22 puta godišnje

Young woman buying vegetables at the market
Foto: Thinkstock
1/2
27.06.2016.
u 14:00

Dr. sc Mirsad Sadiković osmislio je i patentirao preparate s aktivnim silicijem koji iz tjelesnih stanica uklanjaju štetne tvari poput toksina, teških metala i mikroba

Jabuke se prskaju 20 puta, a jagode 22 puta godišnje da bi bile veće, ljepše i dulje zadržale svježinu nakon berbe. Prije 45 godina uzgoj pilića za prehranu trajao je 110 dana, a danas traje tridesetak. Tako dr. sc. Mirsad Sadiković započinje priču o brojnim kemikalijama koje se koriste u poljoprivredi i stočarstvu, a koje i nakon tehnoloških procesa prerade hrane ostaju u njoj kao takozvane rezidue pa ih tako unosimo u tijelo. 
U ljudskom organizmu, doduše, postoje visokoučinkovite stanice-čistači za izbacivanje štetnih tvari, ali budući da je u svakodnevnoj prehrani sve više rezidua, naše tjelesne stanice ne stignu ih sve ukloniti i potrebna im je pomoć.

U tome su se najboljima pokazali prirodni minerali dobiveni iz vulkanskih stijena, objašnjava dr. sc. Mirsad Sadiković, vlasnik tvrtke ViridisFarm koja proizvodi inovativne prirodne preparate za tretiranje bilja i dodatke prehrani za životinje, a uskoro kreće i s proizvodnjom dodataka prehrani za ljude. Preparati na bazi mikroniziranih čestica zeolita i kalcita proizvode se tehnologijom vibroaktivnih minerala (VAM) koju je dr. sc. Sadiković osmislio i patentirao kao jedinstvenu u svijetu. Minerali su toliko usitnjeni da izvanredno brzo prodiru u stanice “čisteći” ih tako da na sebe vežu štetne tvari (toksine, teške metale, mikrobe).

Za mineralne vibroaktivne preparate koji se koriste u poljoprivredi osnova je kalcijev karbonat, a dodaci prehrani za ljude i životinje temelje se na određenoj vrsti zeolita. To su vulkanske stijene čije je povoljno djelovanje na zdravlje poznato od davnina, a široko se koriste i u industrijskim procesima kao pročistači.

Dr. sc. Mirsad Sadiković patentirao je tehnologiju kojom se iz zeolita dobiva aktivni silicij u izuzetno sitnim česticama koje mogu ući u tjelesne stanice. Silicij je, poput antivirusnog programa u računalu, “tragač” za štetnim tvarima te pomaže njihovu uklanjanju iz stanica.

– Korištenjem VAM tehnologije proizvođači u Hrvatskoj mogu stvoriti potpuno nove brendove prehrambenih kultura (voća i povrća) ili bilo kojeg mesnog proizvoda, temeljene na zdravim principima uzgoja, bez povećanja cijene uzgoja. VAM tehnologijom dobiva se hrana koju proizvođač može certificirati kao eko ili organski proizvod. Tako u konačnici i na obiteljski stol dolazi hrana koja ne opterećuje ni ljudsko zdravlje ni okoliš – kaže dr. sc. Mirsad Sadiković koji se već 40 godina bavi zdravljem životinja i biljaka s ciljem poboljšanja kvalitete hrane, a posljednjih 20 godina intenzivno proučava vibroaktivne minerale. Sadikovićeve znanstvene spoznaje prožete su i obiteljskom liječničkom tradicijom. Njegov pradjed Sadik Sadiković 1928. godine napisao je legendarnu knjigu o ljekovitom bilju “Narodno zdravlje”.

Proizvodi dobiveni VAM tehnologijom već su, navodi dr. sc. Sadiković, prošli brojna testiranja na ovlaštenim domaćim i svjetskim institutima, od Instituta “Ruđer Bošković” do Instituta za vino u Montpellieru, a za njihovu primjenu zainteresirano je sve više tvrtki koje se bave poljoprivredom, stočarstvom i proizvodnjom hrane.

– U suradnji sa zagrebačkim Veterinarskim fakultetom započeli smo pokuse u Meksiku i Ukrajini. Meksička tvrtka koja ima 140.000 krava, na uzorku od njih gotovo tisuću pratit će kako naš dodatak hrani za životinje utječe na kvalitetu mlijeka. S tvrtkom iz Ukrajine započinjemo najveći pokus ovakve vrste u svijetu – dodatak hrani za životinje uzimat će 400.000 pilića. Naime, ova je tvrtka već iskušala naš proizvod na manjem broju pilića te se pokazalo da je kvaliteta mesa puno bolja, sa 60-70% manje rezidua (herbicida i pesticida koji ostaju na životinjskoj hrani te drugih toksičnih kemikalija).

>>Bacate koru od luka? Nemojte, stavite je u zamrzivač

Komentara 3

FA
fatianegra51
13:03 28.06.2016.

I sto ond a,ako 110 dan.Sacekat cemo !

TE
texas
15:00 27.06.2016.

Nek požuri malo s tim!

TH
than
11:17 28.06.2016.

Kemijom na kemiju.Ali dobra reklama. Steta. Da ima i bar malo istine u svemu, opet cemo unositi enormne kolicine kemije, odnosno raznoraznih otrova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije