Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Istina ili mit: Žvakanje žvakaćih guma loše je za zube

Žvakaća guma
Foto: Thinkstock
31.07.2014.
u 19:00

Žvakaće gume sa šećerom opkoljuju zube šećerom i zato može doći do njihova kvarenja.

MIT:

Žvakanje žvakaćih guma loše je za zube

ISTINA:

Pri očuvanju zdravlja usne šupljine najvažniju ulogu ima slina. Ona se sastoji od elemenata od kojih se sastoje i zubi (kalcija i fosfata) pa pomaže pri jačanju zubne cakline. Žvakaće gume bez šećera povećavaju izlučivanje sline koja ispire ostatke hrane, lijepe ih za sebe, vraćaju pH iz kiselog u normalan, što ometa rast i razvoj bakterija. Zbog izlučivanja sline povećava se i mineralizacija cakline što dovodi do njezina jačanja. Budući da četkicu za zube nije moguće upotrijebiti nakon svakog obroka, žvakaća guma može pomoći pri čišćenju usne šupljine i uklanjanju zubnih naslaga.

Može se smanjiti mogućnost upale koju uzrokuju bakterije iz usne šupljine, nastale u kiselom okruženju nakon konzumiranja različitih ugljikohidrata. S druge strane, žvakaće gume sa šećerom bakterijama daju hranu i energiju i smanjuju pH koji odgovara bakterijama budući da se bakterije vole nastanjivati u kiselom okruženju.

Žvakaće gume sa šećerom opkoljuju zube šećerom i zato može doći do njihova kvarenja.

>>Evo kako žvakanje žvakaćih guma može narušiti vaše zdravlje

>>Istina ili mit: Žene imaju drukčije simptome srčanog udara od muškaraca

>>7 vrsta boli zbog kojih biste odmah trebali nazvati liječnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije