Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Istina ili mit? Čitanje u mraku može pokvariti vid i dovesti do kratkovidnosti

brzo čitanje
Foto: PR FOTO
18.04.2014.
u 10:00

Ono što možemo iskusiti prilikom čitanja u mraku ili pri slabijem osvjetljenju jest zamor očiju

MIT: Čitanje u mraku može pokvariti vid i dovesti do kratkovidnosti

ISTINA: Većinu djece kada čitaju u mraku dočeka upozorenje roditelja da će pokvariti oči ili morati nositi naočale zbog loše navike.

Međutim, znanstveno to ipak nije potvrđeno. Ono što možemo iskusiti prilikom čitanja u mraku ili pri slabijem osvjetljenju jest zamor očiju, koji će trajati kratko, uglavnom dok se ne odmorimo, ali se neće prouzročiti nikakvo trajno oštećenje očiju.

Pretpostavlja se da zamor očiju prilikom čitanja u mraku nastaje zbog toga što oči dobivaju pomiješane signale. Kada čitamo, refleksno se događa nekoliko promjena u oku da bi se svjetlost dovela u točku najjasnijeg vida - žutu pjegu gdje se nalaze stanice koje se nazivaju čunjići.

Zjenica se sužava, a prirodna leća se jače ispupči zbog kontrakcije mišića unutar oka. Kad smo u uvjetima prigušene svjetlosti, događaju se suprotne promjene od spomenutih - zjenice se šire, a prirodna leća opušta da bi više svjetla došlo do stanica na retini koje su osjetljivije za gledanje po mraku (štapići).

Stoga pri čitanju u mraku oko dobiva dvije oprečne zapovijedi, a i u mračnijim uvjetima kontrast između stranice i slova je manji. Zbog svega toga rad mišića očiju je veći, pa nije rijedak osjećaj zamućena vida, iritacije vjeđa, glavobolje, bol u vratu, nekada čak i osjećaj mučnine.  Simptomi nestaju bez trajnih posljedica poslije odmora.

Čitanje u mraku u nekim slučajevima dovodi se u vezu s povećanim rizikom od razvoja kratkovidnosti.

Međutim, većina istraživača smatra da je kratkovidnost genetski uvjetovana. Genetika je odgovorna, prema raznim istraživanjima, za 85-100% miopija, ali ne treba potpuno zanemariti ni faktore okoliša. Rad, odnosno čitanje na blizu u adolescenciji se u nekim istraživanjima dovodi u vezu s kratkovidnošću, ali nije dokazano da može biti uzrok nastanka kratkovidnosti.

>>Treba li dijete znati čitati prije polaska u školu?

>>Istina ili mit? Dijete jača pluća kad plače

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije