Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve za ljepotu?

Imperativ je izgledati mladoliko, a sramota je biti star

Žena, smijeh, skrivanje
Foto: Thinkstock
1/7
29.06.2016.
u 14:00

Sve make- over rubrike nude brzu i bezbolnu promjenu izgleda, a cilj je mlađe i zategnutije lice i tijelo. O opasnostima ni riječi!

Čaša vode s iscijeđenim limunom natašte, cjelovite žitarice za doručak, šetnja od najmanje 15 minuta, ali u nezagađenom okolišu. Uz isplanirani ručak kapsula vitamina i minerala, najmanje tri litre vode (filtrirane) dnevno, osam sati sna na krevetu koji je na kvalitetnoj bioenergetskoj poziciji. Prije spavanja meditacija, nakon ustajanja vježba, a može i molitva. Tako nekako bi sve skupa izgledalo jedno sasvim obično prijepodne onima koji žele – živjeti duže i/ili izgledati mlađe.

Identična ženska lica

Biti zdrav i mlad dominantna je filozofija današnjice na kojoj se globalno godišnje okreću milijarde dolara i koje kontinuirano rastu. Na krilima sve dulje životne dobi evoluirala je težnja da taj dulji život bude što kvalitetniji (u dobrom zdravlju) te s druge strane da te ekstragodine života izgledamo što mlađe. Kao nekoć “ispeglane” frizure, danas i zagrebačkim ulicama defiliraju “ispeglana” lica. Ponajprije žene identičnog izraza lica – napunjena filerima. Izravnati bore i izbrisati godine može se i u ordinacijama stomatologa, u kratko vrijeme i na rate. Suvremeni je trend jednostavno da se žena, kad joj počne “padati” lice, više ne smatra lijepom, rekao nam je u nedavnom razgovoru britanski guru botoksa i filera Bob Khanna, kroz čiju londonsku kliniku prolaze i brojna poznata lica. Iako ima i muškaraca, većinu klijenata ipak čine žene baš kao i u Hrvatskoj. Ženska lica i tijela (i poznata i anonimna) na reklamama su klinika, u makeover rubrikama, u kampanjama koje promoviraju brzu i bezbolnu promjenu izgleda. A ta promjena je uvijek, dakako, mlađe i zategnutije lice i tijelo.

Demistificiranje starosti

Da su “nešto radile”, prije nekoliko desetljeća bio tabu i domaći su celebrityji svoj novi izgled redovito objašnjavali genetikom. Danas pak bez ikakva kompleksa s jumbo plakata pozivaju u beauty centre i ordinacije. I tu opet prednjače žene – glumice, pjevačice, voditeljice koje pokazuju nove zube, usne, tonus lica, nogu, manje sala na trbuhu itd. Jedan je to od učinaka anti age trenda kojemu je primarni cilj (bio) produljiti život, doskočiti starosti u smislu odgađanja bolesti koje naprosto dolaze s godinama.

Zašto ne umiremo svi u isto vrijeme od iste bolesti, pitanje je na koje se odgovara potragom za eliksirom mladosti. Do konačnog odgovora i “čarobne pilule” diljem svijeta u to ime se testiraju različiti oblici prehrane, otkrivaju nuspojave lijekova, molekule... Ispitivanja i istraživanja za produljenje zdravog života rade se na miševima, a jedno uskoro počinje i na ljudima. Deset volontera koji će, kako smo pisali, primati nikotinamid-mononukleotid, koja je na miševima dokazala da zaustavlja pad metabolizma, slabljenje vode i rast intolerancije na glukozu. Nabrojeno su “simptomi” starenja, gubitka pune snage funkcija organizma koje znanost želi što dulje odgoditi. U utrku su se uključili mnogi, pa tako i Google, koji je osnivao kompaniju koja se također bavi demistifikacijom starenja i njegova odgađanja.

>>Hrapava koža ne znači da je bolesna, ali zahtijeva njegu

>>Koliko biste se puta na dan trebali umivati ako ste muškarac? Evo odgovora

Komentara 1

DU
Deleted user
15:23 29.06.2016.

Sramota je biti bedast (nesmijem upotrijebiti riječ na g) a star češ biti ako imaš sreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije