Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesanica

Imate problema s nesanicom? Stavite jastučnicu u zamrzivač

spavanje
Thin
14.01.2014.
u 15:00

Jedno istraživanje Sveučilišta u Pittsburghu pokazalo je da da će hladniji jastuk pospješiti pospanost pa ćemo i brže zaspati.

Nesanicu ćemo često pripisati nekim zdravstvenim problemima, ali postoje i neke situacije koje također utječu na naš san, a nikada ih ne bismo uvrstili na listu krivaca. 

1. Topli jastuk

Tijekom zimskih mjeseci, jedino što želite nakon napornog dana je ušuškati se u topli krevet. Bunite se zbog hladnih plahti i ne vrtite se pretjerano po krevetu kako biste "sačuvali" onaj komad ugrijanog kreveta? Kad je riječ o jastuku, situacija je malo drukčija. Jedno istraživanje Sveučilišta u Pittsburghu pokazalo je da da će hladniji jastuk pospješiti pospanost pa ćemo i brže zaspati. Ako imate problema s nesanicom, nemojte svoje najdraže moliti da vam "ugriju mjesto" za spavanje.

Ispitanici koji su tijekom istraživanja nosili hladnu kapu na glavu zaspali su u roku od 13 minuta i prespavali 89 posto noći. Znanstvenici nagađaju da se u tim situacijama "ohladio mozak" i usporio metabolizam te se pojavila pospanost. Zato savjetuju da stavite ​​jastučnicu u zamrzivač da se ohladi prije nego odete na spavanje. 

2. Niste vježbali

Neki oblik vježbanja može vam pomoći da lakše zaspite i prespavate noć. Tijekom vježbanja ubrzava se rad srce, unosi u organizam više kisika, ali pomoći će samo ako redovito vježbate, pokazalo je istraživanje sveučilišta Northwestern. Osobe koje su počele vježbati osjetile su poboljšanje spavanja nakon dva do četiri mjeseca redovitog vježbanja. Potrebno je vježbati najmanje 20 minuta dnevno ili ukupno dva i pol sata tjedno

3. Uzimate lijekove

Neki lijekovi  mogu imati kao nuspojavu nesanicu. AKo imate problema sa spavanjem i primjetili ste da se taj problem javio otkada uzimate određene lijekove, javite se liječniku i upitajte postoji li neki drugi lijek istog djelovanja, ali bez ili s manje nuspojava na vaše zdravlje i organizam. 

4. U vašem krevetu spava- pas!

Čak i osobe koje ne boluju od alergija na pseću dlaku mogu imati problema sa spavanjem ako "udomaće" svog kućnog ljubimca u svom krevetu. Istraživanje provedeno u klinici Mayo pokazalo je da je više od polovice pacijenata koji spavaju sa svojim krznenim prijateljima imaju problema sa spavanjem. Ako ste među njima, znate što vam je činiti. 

5. Osjećate partnerovu bol

U nedavnom istraživanju, partneri osoba koje boluju od artritisa požalili su se na slab san tijekom noći. Bol uzrokovana artritisom može se ublažiti tijekom  noći ako osoba stavi jastuk između koljena i to bi trebalo smiriti bol u leđima. Tjeskoba može pojačati osjećaj boli i još više omesti san. 

>>Evo kako spavanje pomaže imate li zdravstvene probleme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije