Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priča ili moćno oružje

Njezine poruke odnedavno su na bočicama vode, a po njenim uputama i Hrvati traže duhovni mir

Lousie Hay
06.05.2015.
u 20:00

U danu nam kroz glavu prođe 60-70 tisuća misli, kako bi si pomogli, mnogi se pokušavaju riješiti onih negativnih

Poruke globalno poznate autorice knjiga samopomoći, Amerikanke Louise Hay, odnedavno dopiru i do onih koji nikada ne bi posegnuli za takvom literaturom.

S bočicama Jane od nedavno kupujemo i otisnute autoričine rečenice poput: 'Misli koje odabirem misliti mijenjaju moj život', 'Poslušaj intuiciju i hrabro kreni naprijed' ili, recimo, 'Ako se želimo bolje osjećati, moramo strah zamijeniti vjerom'.

Za jedne besmislica, za druge riječi nad kojima se vrijedi zamisliti. Kako god, u protekla četiri desetljeća Louisa Hay svojom je filozofijom pozitivnog mišljenja stekla sljedbenike diljem svijeta, pojedine knjige prodala je u više od pedeset milijuna primjeraka, a i neki Hrvati pokušavaju život posložiti prema njenim postulatima. I to, kaže licencirana trenerica upravljanja životom po metodi Louise Hay i socijalna radnica Ornela Šare, ne samo razočarani, osiromašeni, nesretni i bolesni.

– Naprotiv, među polaznicima ima i situiranih, zdravih, pa i poznatih Hrvata za koje bismo na prvi pogled rekli da sve imaju. I doista, malo toga im nedostaje, ali nemaju unutarnji mir i okreću se duhovnim znanjima – kaže trenerica i dodaje:

– Osvjedočila sam se da filozofija Louise Hay djeluje, na vlastitim i na primjerima polaznika. Ponavljanje pozitivnih misli i zamišljanje pozitivnih slika može razriješiti male, dnevne situacije, poput potrage za parking mjestom, ali i minus na računu. Prije dva dana sam dobila SMS od jedne polaznice koja javlja da je uspjela smanjiti dug banci. Za nju sasvim neočekivano, odlučili su oprostiti neke kamate. Znam i primjere da se ljudima popravilo zdravlje. Istina, narušeno zdravlje zahtijeva kompleksniji pristup, ali i sama Louise Hay, koja je u 89., bolovala je u četrdesetima od karcinoma i u šest mjeseci se iscijelila. Nije, naravno, dovoljno samo ponavljati pozitivne misli. Moramo prvo promijeniti mentalne obrasce i ponašanje, koji su nas doveli u nezdravo stanje – tvrdi.

Misli koje odabirem mijenjaju moj život. Poslušaj intuiciju i kreni naprijed...samo su neke od poruka

Louise Hay

Snagu misli potvrdila je i znanost. Poznato je da nam kroz glavu u danu prođe od 60.000 do 70.000 misli i nije tako teško povjerovati da oblikuju i nas i našu stvarnost. No, je li baš moguće jednostavnim 'reprogramom' u glavi riješiti se svega lošeg u životu? Mnogi to odbacuju kao tlapnju i pomodarsko psihologiziranje, ali knjige samopomoći istodobno se odlično prodaju. Za psihologinju i pedagoginju Dubravku Miljković, koja je i sama autorica više psiholoških knjiga, nema knjige koju ne vrijedi pročitati. Ali, kaže, kritički, ne uzimajući ništa zdravo za gotovo.

– Problem je što mnogi pišu knjige samopomoći generalizirajući svoje vlastito iskustvo, koje drugome može biti od pomoći, ali može i odmoći. Za razliku, stručna literatura temelji se na istraživanjima. Za ilustraciju, self-help obećava da ćemo se bolje, ispunjenije osjećati ako smo u danu nekome učinili nešto dobro. No, tek iz istraživanja doznajemo da to djeluje tek ako takvu gestu učinimo pet puta dnevno. Sa sličnom se svrhom preporučuje volonterski rad. Da, kaže znanost, ali pod uvjetom da se ne iscrpljujemo, nego tome godišnje posvetimo četrdesetak sati – oslikava razliku D. Miljković, skeptična prema tome da pozitivnim mislima možemo mijenjati svijet.

>>12 nevjerojatnih trikova koji će promijeniti vaš život

 

Komentara 2

Avatar majkomila22
majkomila22
22:04 06.05.2015.

Njen dokumentarac : "you can heal your life" zaista mi je pomogao.. Naravno da samo pogledati dokumentarac ili pročitati knjigu neće promijeniti život ali je toliko zanimljiv da odmah moraš krenuti informirati se u tom području..i zaista svjedok sam malim "čudima" koja su mi se i drugima oko mene dogodila nakon samo malo vjere da je to moguće i da će biti..

NE
neboiznadzagreba
22:15 06.05.2015.

Moje oduševljene poplavom knjiga o samopomoći nije preveliko , ali tko voli nek izvoli ; s druge strane mislim da ni rezultati znanstvenih istraživanja nisu uvijek točni , jer da bi dobra djela imala pozitivan učinak na čovjeka , potrebno ih je učiniti točno 5,787 puta na dan , ni više , ni manje .Hvala .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije