Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
107 komada

HZZO nabavio inzulinske pumpe za oboljele od šećerne bolesti

mjerenje šećera
Foto: Thinkstock
1/2
04.02.2016.
u 14:59

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi u kojima oboljeli od dijabetesa, ni odrasli niti djeca, ne plaćaju inzulinske pumpe, ističe HZZO

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavio je 107 inzulinskih pumpi za oboljele od dijabetesa – 41 za odrasle osobe te 66 inzulinskih pumpi za djecu, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, koje su predane Klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovec", KB-u Merkur i Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb.

– Inzulinska pumpa olakšava život oboljelima od dijabetesa koji teško reguliraju svoju bolest, a posebno djeci i njihovim obiteljima. Inzulinske pumpe nisu za sve oboljele, već se dodjeljuju prema strogo određenim indikacijama, a najviše djeci, trudnicama i oboljelima s tzv. nestabilnim dijabetesom – rekla je prigodom dodjele pumpi predstojnica Klinike "Vuk Vrhovec" Lea Smirčić Duvnjak.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi u kojima oboljeli od dijabetesa, ni odrasli ni djeca, ne plaćaju inzulinske pumpe, ističe HZZO. U europskim zemljama najvišeg zdravstvenog standarda odrasli ih plaćaju po punoj cijeni, dok djeca plaćaju doplatu.

– Uvođenjem panela za praćenje kroničnih bolesnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 2013. godine znatno je povećana razina zdravstvene skrbi za dijabetičare, koji sada učestalije odlaze na svoje kontrolne preglede, poput pregleda vida ili stopala, što smanjuje komplikacije šećerne bolesti. Ovaj je ovaj projekt pohvalila Svjetska zdravstvena organizacija smatrajući ga inovacijom u praćenju kroničnih bolesnika – ističe HZZO u priopćenju.

U 2015. HZZO je za potrebe osoba sa šećernom bolešću nabavio 105 inzulinskih pumpi, koje su raspodijeljene po cijeloj Hrvatskoj.

>>Zbog svoje su 'injekcije' dobili Nobelovu nagradu za medicinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije