Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore!

Hrapava koža ne znači da je bolesna, ali zahtijeva njegu

Ivana Ručević
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
30.05.2016.
u 10:13

Na pitanja odgovara Ivana Rušević, dr.med., spec. dermatologije i venerologije

Imam 18 godina i već otprilike godinu dana mi s eponekad ( ako osam dobro primijetila kad mi padne imunitet) javlja hrapavost obraza. Krema koju koristim dodatno iritira kožu te mi se na tim mjestima obrazi zacrvene i počne jako žarenje dok inače krema ne izaziva nikakve iritacije. onekad stavim nevenovu mast koja zna pomoći da se to smiri, ali svejedno se ne makne u potpunosti ( hrpavost nije više vidljiva, ali se osjeća na dodir). Zanima me što bi to moglo biti i kako liječiti?

Hrapavost kože ne mora uvijek značiti bolest. Pojedinci već od ranog djetinjstva imaju takav tip kože, te s pravilnom njegom u kasnijem životu ne moraju osjećati prisutnost “hrapavosti”. Međutim, neke kreme ne odgovaraju takvoj koži i upravo one izazivaju iritaciju. Također, potrebno je isključiti i druge poremećaje koji bi se mogli javiti sličnim izgledom. Savjetujem vam pregled dermatologa, koji će vas uputiti što dalje činiti.

Imam 29 godina i zadnje tri godine imam problema s folikulitisom vlasišta, najčešće na stražnjem dijelu glave. Inače sam zdrav, ne pušim te se bavim sportom. Bio sam kod više dermatologa, doksiciklin bi pomogao dok ga ne prestanem uzimati. Koristio sam prošle godine oko tri mjeseca Roacutan kapsule te se stanje popravilo, ali nakon što sam ih prestao uzimati ubrzo se folikulitis vratio. Također sam koristio i razne šampone i slične pripravke, no od svega toga nije bilo nekog uspjeha. Recite mi što bih još mogao probati jer mi je ponestalo ideja?

Folikulitis vlasišta je infekcija folikula dlake. Obično je uzrokovana bakterijama, rjeđe gljivičnom ili virusnom infekcijom. Uzročnici međutim mogu zahvatiti i dublje dijelove dlačnog folikula i tada je liječenje manje uspješno. Vrlo je važno otkloniti predisponirajuće čimbenike, npr. bolesti (dijabetes), preagresivne šampone i često pranje kose. U te čimbenike ubraja se i neadekvatna prehrana i brojni drugi.

>>Lipomatoza je sklonost stvaranju multiplih nakupina masnog tkiva 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije