Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

HALMED upozorava: Pacijenti u 2013. triput više nego 2012. prijavljivali nuspojave

lijekovi
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
27.01.2014.
u 11:07

Ohrabruje i činjenica da su liječnici i farmaceuti također češće nego prijašnjih godina prijavljivali sumnje na nuspojave

Pacijenti su u 2013. triput više nego 2012. prijavljivali nuspojave lijekova HALMED-u, agenciji za lijekove i medicinske proizvode!

Ohrabruje i činjenica da su liječnici i farmaceuti također češće nego prijašnjih godina prijavljivali sumnje na nuspojave. Premda su oni zakonski dužni to činiti, u prošloj je godini zamjetan porast njihovih prijava. Je li neželjenih učinaka lijekova više ili smo samo postali svjesniji problema?

Sigurno je da neupućenost o utjecaju nekog lijeka na organizam pomaže da se ne zabilježe njegovi popratni loši učinci na naše zdravlje. Događa se da se neki lijek prerano pusti na tržište, a tek se pri njegovoj masovnijoj upotrebi vide svi loši, katkad i opasni učinci na organizam. Svaki lijek uvijek ima i svoje popratne učinke.

Zato bi svaki pacijent prije uzimanja bilo kojeg lijeka trebao dobro proučiti nuspojave ili barem, ako ne zna, pitati ljekarnika ili svog liječnika.

Sigurno je da je porast broja prijava zbog nuspojava rezultat i javne edukativne kampanje koju je od 5. rujna do 31. listopada 2013. godine intenzivno provodio HALMED. Cilj kampanje bio je promicati važnost prijavljivanja nuspojava lijekova te čitanja upute o lijeku među pacijentima i korisnicima lijekova. Među najčešćim nuspojavama su mučnina, proljev, glavobolja, osip, otekline, vrućica, neučinkovitost lijeka, bol u mišićima, bol u trbuhu...

Sve o najčešćim nuspojavama, najproblematičnijim lijekovima, što učiniti i kako spriječiti nuspojave pročitajte u novom broju magazina Moje zdravlje.

U novom broju Mojeg zdravlja pročitajte i intervju s poznatom radijskom i televizijskom voditeljicom Antonijom Blaće koja otkriva kako je postala "ovisna" o zdravoj prehrani i vježbanju te kako zamišlja svoju svadbu.

Donosimo i razgovor s doktorom Milomirom Ninkovićem koji je operirao predsjednika Ivu Josipovića. Idealno je vrijeme i za otići na tretmane morskom vodom poznatije kao talasoterapija jer u siječnju, veljači i ožujku more najbolje miriše, a i cijene su trenutno vrlo povoljne.

Talasoterapija pomaže kod liječenja brojnih bolesti, a preporuča se i zdravim ljudima. Donosimo i priču o novoj metodi liječenja najčešće aritmije u nas - od nje boluje oko 40 tisuća Hrvata. Ako ste pak među onima koje muči žgaravica, pročitajte sve o toj tegobi, zbog koje hrane nastaje, kako je spriječiti i kako liječiti. S poznatim liječnicima provjerili smo koliko smo blizu izlječenju raka. Roditelji najbolje znaju koliko je teško tinejdžere stalno imati pod kontrolom, a donosimo najčešća pitanja roditelja i odgovore stručnjaka te stvarne ispovijesti o opijanju djece. Veljača je mjesec ljubavi, pa smo pripremili priču kako prepoznati jeste li zaljubljeni samo ili se radi o pravoj ljubavi.

Jeste li znali da je poželjno konzumirati najviše 500 grama crvenog i procesuiranog mesa tjedno? Stručnjaci savjetuju koje meso odabrati i kako prepoznati svježe. Donosimo i priču o super- začinu kurkuma koji je vrlo cijenjen i pomaže u spriječavanju mnogih bolesti. Provjerili smo i zašto je kozmetika u ljekarnama vrlo cijenjena, koje su joj prednosti, a koji nedostaci. Nismo zaboravili niti na rekreaciju pa pročitajte koji treninzi su pravi hit ove godine, a koji izlaze iz mode.

Sve ovo i još mnogo više pročitajte u magazinu Moje zdravlje, od srijede 22. siječnja na kisocima za 9,90 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije