Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Gnjusna istina o četkicama za zube

Pranje zuba
Foto: Thinkstock
1/3
22.04.2014.
u 16:27

Držite li četkicu na umivaoniku, na nju padaju čestice dok perete ruke. Ista je situacija i s puštanjem vode u WC-u.

Iako vam vaša četkica za zube golim okom izgleda sasvim dobro, imajte na umu da prosječna četkica sadrži 10 milijuna bakterija, uključujući Escherichiju coli i stafilokok, pokazalo je istraživanje sa sveučilišta u Manchesteru. 

Kakvo je stanje u ustima?

U ustima se nalazi između 100 i 200 bakterija. "U neopranim ustima može biti mikroba koliko i na podu kupaonice", rekla je protetičarka Ann Wei iz San Francisca. Vaša je četkica za zube poput magneta za bakterije, a skuplja ih iz nekoliko izvora.

Držite li četkicu na umivaoniku, na nju padaju čestice dok perete ruke. Ista je situacija i s puštanjem vode u WC-u. Bakterije i virusi tada ostaju dovoljno dugo u zraku da se slegnu po cijeloj kupaonici. Istraživanje je pokazalo da bakterije, koje prouzročuju dijareju, nakon puštanja vode "odlete" i do 25 centimetara u zrak, piše The Huffington Post

Stručnjaci savjetuju i da četkice svih ukućana ne stoje u istoj čaši jer se tako lakše mogu prenositi bakterije, a to nije dobro, pogotovo ako je netko od članova obitelji bolestan. 

Kako održati četkicu čistom?

  •  svaka tri, četiri mjeseca kupite novu četkicu
  •  koristite se pravom pastom za zube, neke od njih bolje ubijaju bakterije u ustima
  •  ne dijelite svoju četkicu s drugima
  • čistite četkicu, umočite je katkada u tekućinu za ispiranje usta, pogotovo ako vam je četkica pala na pod
  •  spuštajte dasku WC-a kada puštate vodu
  •  čuvajte četkicu na mjestu na kojem ima zraka umjesto u plastičnim spremnicima

>> Ovo ne biste smjeli raditi nakon što ste oprali zube!

>> Istraživanje: 1,4 posto ispitanika uopće ne pere zube

Komentara 8

TO
tovaravot
18:23 22.04.2014.

a kako da obrišem drekec sa školjke ako je poklopac spušten?

DU
Deleted user
17:47 22.04.2014.

Baš super. A volite poljubite svog psa ljubica onda ovaj članak zanemarite jer pas voli lizati. A,h to je ružno za reći bute jednom skužili što.

Avatar DŠ.....
DŠ.....
17:24 22.04.2014.

Rješenje je jednostavno. Svakih mjesec dana četkicu staviti u času punu octa i nema straha. Možete ju koristiti 12 idućih mjeseci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije