Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zubići

Gdje su nestali gric i grec?

Pranje zuba
Foto: Thinkstock
07.10.2015.
u 07:26

Hrvati u prosjeku potroše godišnje samo četiri zubne paste, a 90 posto ih treba neki dentalno-medicinski zahvat! Alarm za uzbunu odavno se oglasio. Zašto onda ništa ne činimo po tom pitanju?

Prema posljednjim podacima, gotovo 90 posto Hrvata treba neki dentalno-medicinski zahvat.

Djeca nam u prosjeku imaju oko četiri karijesa, a u svijetu se godišnje kupi 4,2 milijarde četkica za zube dok se, s druge strane, kupi više od 4,8 milijardi mobitela! Hrvati u prosjeku potroše godišnje samo četiri paste za zube. Ovi podaci istaknuti su na okruglom stolu u organizaciji portala Ordinacija.hr, Večernjeg lista, dm-a i brenda Himalaya čiji je cilj promocija oralnog zdravlja.

– U 21. stoljeću ne bismo trebali uopće razgovarati o karijesu, no ipak moramo i činit ćemo to sve dok svaka osoba u Hrvatskoj ne bude znala kako se pravilno brinuti o svom oralnom zdravlju – rekla je Vesna Barac Furtinger iz Hrvatskog stomatološkog društva na održanom okruglom stolu.

Stomatolog dr. Matija Gikić kaže, danas u Hrvatskoj ne postoji prevencija.

– Kod odraslih ljudi saniraju se posljedice loših navika. No treba se raditi na rješavanju uzroka, a taj posao počinje već u ranom djetinjstvu. Pokojni prof. dr. sc. Zdravko Rajić napravio je puno za preventivu u Hrvatskoj. U vrtiće je doveo stomatologe, medicinske sestre, četkice, bijele kutijice za djecu i Grica i Greca. Gdje su oni sad? – pita se zagrebački stomatolog.

Kaže, sve počinje od doma. No, često ni roditelji nisu educirani. Programi edukacije trebali bi se provoditi u vrtićima, a zatim i u školama.

– Teško mi je kad vidim dijete od pet-šest godina s cirkularni karijesom, s točkicama po zubima. Roditelji nisu educirani ili nisu uporni. Negdje očito dolazi do kratkog spoja – zaključuje Gikić.

Hrvati u prosjeku potroše godišnje samo četiri zubne paste, a 90 posto ih treba neki dentalno-medicinski zahvat! Alarm za uzbunu odavno se oglasio. Zašto onda ništa ne činimo po tom pitanju?

Tekućina za ispiranje

Tekućina nije obvezna, ali dobro će doći. No pripazite da koristite tekućinu istog proizvođača čiju pastu koristite. Svi proizvodi koji se pjene sadrže lavril-sulfat. I pjene za brijanje, i šamponi i paste za zube. No ako pasta sadrži lavril-sulfat, a tekućina klorheksidin, oni se međusobno neutraliziraju. Odnosno, u toj kombinaciji proizvodi neće imati nikakvog učinka.

Pasta

Optimalna kombinacija je četkica i pasta. Dobro je da pasta sadrži klorheksidin ili neki drugi dezinficijens. To pomaže da kemijski kontroliramo plak. Birajte preparate skandinavskih, danskih ili švicarskih proizvođača. Oni su najbolji za preventivnu oralnu higijenu. Sve ostale države su daleko iza njih.

Četkica

Higijenu možete održavati samo četkicom za zube. U ustima imamo više od 700 bakterija koje rade biofilm plaka, mekani sloj koji treba ukloniti u roku od 48 sati. Možemo ga mehanički razmrdati četkicom i poremetiti bakterijski ciklus. Jer kada se stvori biofilm, bakterije dalje uzimaju šećere, stvaraju kiseline i dolazi do nastanka karijesa. To ne znači da ćete zube prati svaka dva dana. Perite ih barem svaku večer.

Edukacija

Na kontrole odlazite barem jednom godišnje. Kada dijete navrši godinu dana, odvedite ga stomatologu na upoznavanje. Upoznajemo se kod prva dva dolaska. Prilikom trećeg dolaska se igramo i učimo četkati zube. Dentalna medicina je bezbolna, ali ako dovedete dijete kada ga već boli, teško da će mu odlazak kod zubara ostati u lijepom sjećanju.

>>Zube peremo tek svaki peti dan, četkicu mijenjamo jednom godišnje

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije