Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A svi to radimo...

Evo zašto ne biste trebali vikende koristiti za 'naspavat ću se'

spavanje
Foto: Thinkstock
1/5
28.11.2015.
u 07:45

Obolijevanje od dijabetesa i problemi sa srcem tek su neke poteškoće koje mogu nastati zbog ovog, vikendaškog, naizgled bezazlenog, nadoknađivanja sna.

Budite se rano tijekom tjedna i odlazite na posao ili na fakultet i jedva čekate vikend kako biste se konačno naspavali?

Za sve koji se u ovome mogu pronaći imamo lošu vijest: I tijekom vikenda biste trebali rano ustati!

Istraživači sa Sveučilišta Pittsburgh otkrili su da "dulje spavanje vikendom" i promjena u rasporedu spavanja može imati negativne posljedice na zdravlje. 

Obolijevanje od dijabetesa i problemi sa srcem tek su neke poteškoće koje mogu nastati zbog ovog, vikendaškog, naizgled bezazlenog, nadoknađivanja sna. 

U istraživanju je sudjelovalo 447 sudionika, a 85 posto njih reklo je da vikendom preferiraju kasniji odlazak na spavanje i kasnije buđenje. Osobe koje su imale najveće promjene u rasporedu spavanja imali su problema s kolesterolom, većim BMI-em i veći opseg trbuha, a ovi problemi su se pokazali čak i kod osoba koje paze na prehranu i vježbaju, ali neuredno spavaju, pokazaloje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

>>Jedino gore od nedostatka sna je ovo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije