Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Supernamirnica

Evo zašto biste svaki dan trebali piti čašu soka od rajčice

Rajčica
Foto: Thinkstock
1/3
22.06.2016.
u 09:00

Stručnjaci preporučuju svaki dan jednu čašu soka od rajčice za dugoročno zdravlje.

Rajčica obiluje antioksidansima i trebala bi biti dio vaše svakodnevne prehrane. 

 Od uobičajenih antioksidansa zastupljeni su vitamini C, E i beta-karoten, a od minerala kalij i mangan. Sadrži i flavonone, flavonole i karotenoide u koje se svrstava i najpoznatiji fitonutrijent rajčice – likopen koji pomaže u borbi s kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih bolesti. 

Obnavlja komunikacijske kanale među stanicama i pomaže eliminaciju karcinogenih tvari i toksina iz tijela, a zaslužan je, osim za crvenu boju rajčice, i kao snažan saveznik u borbi protiv brojnih zdravstvenih komplikacija i bolesti.

Ovaj snažan antioksidans štiti naše tijelo od slobodnih radikala i prijevremenog starenja te regulira masnoću u krvi. Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen, zbog toga potrebno ga je unositi s hranom. Rajčica je jedna od namirnica u kojoj ga ima najviše. 

Ako niste ljubitelj svježe rajčice, ne brinite. Ako konzumirate kuhanu rajčicu, iskoristivost likopena raste. Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena: gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.

Stručnjaci preporučuju svaki dan jednu čašu soka od rajčice za dugoročno zdravlje. 

>>Ovo ulje je tako ljekovito, a tako ga jednostavno možete napraviti sami

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije