Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavajte!

Evo što će se dogoditi ako gledate TV pet sati na dan

TV
Foto: Thinkstock
02.09.2015.
u 16:05

Osim što dovodi do pretilosti, dugotrajno gledanje u TV može dovesti i do još ozbiljnijih problema koji mogu uzrokovati preranu smrt..

Znamo da dugotrajno sjedenje pred TV-om ima općenito negativan utjecaj na naše zdravlje, a sada su japanski znanstvenici sa Sveučilišta Osaka došli do odgovora što će se točno dogoditi ako buljimo u TV ekrane pet ili više sati na dan.

Osim što dovodi do pretilosti, dugotrajno gledanje u TV može dovesti i do još ozbiljnijih problema koji mogu prouzročiti preranu smrt..

Rezultati 18-godišnje studije koja je obuhvatila 86 tisuća osoba, predstavljeni pred Europskim kardiološkim društvom (European Society of Cardiology), otkrili su da osobe u dobi od 40 do 79 godina, a koje su gledale TV dulje od pet sati na dan, imaju dvostruko veći rizik od nastanka smrtonosne plućne embolije, poremećaja koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonalnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo, u odnosu na osobe koje pred TV-om provode manje od 2,5 sata na dan.

"Tijekom gledanja TV-a osobe najčešće ne pokreću donje udove i ta "nepokretnost" dovodi do ovih zastrašujućih posljedica", objasnio je jedan od istraživača. Krvni ugrušci mogu se formirati u venama na nogama i spriječiti dotok krvi u srce.

Svi koji provode dulje vrijeme za računalom ili pred TV-om trebali bi pratiti smjernice ponašanja koje se preporučuju putnicima za vrijeme duljeg leta: Ustanite, prošećite malo svakih 45 minuta i pijte dovoljno vode.

>>Evo što ne biste smjeli činiti prije spavanja!

>>Stalno buljite u mobitel? Nemojte, to 'uništava' vaš izgled

Komentara 2

DU
Deleted user
22:28 02.09.2015.

Tko u doba interneta gleda televizor?

DJ
djurex
16:17 02.09.2015.

Nitko ne spominje nenormalnu izlozenost propagandi zla sa tv ekrana..kako to utjece na covjeka??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije