Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izluđuje vas

Evo kako se riješiti glupe pjesme koja vam se mota po glavi!

zvučnik
Davor Višnjić/PIXSELL
01.02.2015.
u 09:16

Da vam pjesma "zapne u mozgu" i ne možete je se riješiti je vrlo čest fenomen.

Uništit će vam koncentraciju, ubiti produktivnost te vjerojatno naživcirati. Pjesma koja vam se mota po glavi i ne možete je izbaciti može zaista utjecati na vaše mentalno zdravlje i uništiti vam raspoloženje, piše Mashable.

Da vam pjesma "zapne u mozgu" i ne možete je se riješiti je vrlo čest fenomen, a nedavno finsko istraživanje je pokazalo da oko 92 posto ljudi ima taj problem najmanje jednom tjedno.

Nedavno i učestalo slušanje pjesme

Nedavno provedene studije su pokazale da je glavni razlog za ovaj fenomen nedavno i učestalo slušanje pjesme. Još neki od faktora su i da u vašem pamćenju ta pjesma ostane zabilježena u određenoj situaciji pa se ponavlja kada se ponovno nađete u njoj. Na primjer, u kafiću na plaži čujete neku pjesmu i vaš mozak je zabilježi pa kada ponovno dođete u kafić na plaži počne vam se opet "motati" po glavi.

I snažno nabijene emotivne situacije mogu dovesti do ove pojave. Recimo da ste u izrazito pozitivnom ili negativnom emotivnom stanju i čujete neku pjesmu. Kada ponovno dođete u takvo stanje, moguće je da se "vrati" i pjesma. Neke do ovog fenomena mogu dovesti i vizualni poticaji, a moguće je i da mozak želi ispuniti "prazninu" ako radite neki dosadan ili zadatak u kojem se stalno ponavlja ista radnja.

Tri načina za rješavanje agonije

Istraživanje je pokazalo da se ljudima češće "prima" i "vraća" pjesma koju krasi "glazbena jednostavnost", vrlo česta kod dječjih pjesama. Najbolji način za "izbacivanje" pjesme iz glave je da nađete aktivnost koja će toliko zaokupiti vaše misli da pjesma jednostavno "nestane" iz vaših misli.

Ako ni tada ne uspijete izbaciti svog "glazbenog demona" ostaju vam još dvije mogućnosti: suočiti se s njim ili ga potisnuti. Suočavanje sa pjesmom koja vas muči znači da je slušate dugo vremena, pojačate zvučnike na najglasnije, a poželjno je i da si zapjevate. Uz to se nadajte će vaša agonija sa pjesmom koja vas muči prestati kada mozak preopteretite baš tom pjesmom.

Drugi način je da nađete drugu pjesmu koja će "otjerati" onu koja vas proganja iz vaših misli, no ovdje postoji problem da potom ta pjesma postane ona koja vas proganja. U jednoj britanskoj studiji pokazalo se da je najbolja pjesma za "tjeranje" one koja vas proganja baš njihova himna "God Save the Queen".

>>Damir Urban: Plaši me društvo u kojem buja nacionalizam

>>Prije važnog sastanka sa šefom trebali biste poslušati - ovo!

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
10:42 01.02.2015.

"pojačate zvučnike na najglasnije" Bilo bi dobro da maknete ovaj biser. Možda će i pomoći da se izbaci pjesma iz glave ali može lako trajno oštetiti sluh. Savjet nalikuje onoj: ako vam prokišnjava krov, spalite kuću pa vam više neće prokišnjavati. :-D

Avatar Honduras
Honduras
09:32 01.02.2015.

fascinantan članak... mene bi bilo sram potpisati se ispod toga...

DU
Deleted user
10:20 01.02.2015.

Pjesme koje još uvijek neprekidno proganjaju našu tzv. političku elitu kukurikuovske (a djelomično i one druge) provenijencije, i to toliko da je istoj potpuno smućen mozak i zamućen um te nije kadra shvatiti da se svijet odavno stubokom promijenio: Ustajte vi zemaljsko roblje, Hej Slaveni, Budi se istok i zapad, Po šumama i gorama, Kud narodna vojska prođe, Na Kordunu grob do groba, Bilećanka, Oj Kozaro, Partizanko Jelo, Pioniri maleni mi smo vojska prava, Vojnici vazduhoplovci čelična krila naše armije, Druže Tito, mi i se kunemo, Od Vardara pa do Triglava, kao i još puno sličnih bisera vokalne i instrumentalne glazbene umjetnosti naših naroda i narodnosti. Hvala dragom Večernjaku što nam je nesebično "posvijestio" tu činjenicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije