Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriven recept za dugovječnost?

Do 'stote' potpuno zdravi? Japanci testiraju 'pilulu mladosti'

Starenje
Foto: Thinkstock
28.06.2016.
u 21:49

Priča o starenju nije priča o borama i mladolikom izgledu, na čemu inzistira Hollywood, već je poanta u dugom i zdravom životu

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj 2014. godine je 77,6 godina, što je dvije godine dulje no desetljeće prije, a u usporedbi s istim razdobljem čak je 50 tisuća više stanovnika starijih od 65 godina. Životni vijek i broj starijih posebna su “boljka” razvijenog svijeta, gdje se nastoji doskočiti konačnoj formuli kako produljiti život, ali bez nuspojava starenja. Život u kojem starost počinje sa 90 ili 100 godina, cilj je mnogim znanstvenim institucijama, a posljednja vijest je ispitivanje molekule nikotinamid-mononukleotid na ljudima.

Istražuju već mnogi

Deset volontera primat će određenu dozu spomenute molekule, koja stimulira sirtuine (tip proteina) i, dokazano na miševima, odgađa starost. Konkretno, miševima je zaustavljen prirodan pad metabolizam, slabljenje vida i rast intolerancije na glukozu.

Istraživanje će provoditi japansko sveučilište Keio u suradnji s washingtonskim St. Louis, a interes Japana tu argumentiraju demografske projekcije prema kojima će do 2055. godine 40 posto Japanaca biti starije od 65 godina. No, potraga za “eliksirom mladosti” globalna je težnja koja je pobudila interes i u znanstvenom svijetu.

U vrijeme kad je prof. dr. Miroslav Radman govorio o produljenju mladosti na 70, 80 godina života, mnogi su mu se smijali, ali danas je vječna mladost i te kako u modi, pa tako i u laboratorijima. Premda pojedini mediji ovo istraživanje opisuju kao novi veliki korak u tom smjeru jer je riječ o prvom ispitivanju za “lijek protiv starosti” na ljudima, dr. Radman to opovrgava tvrdnjom kako se nizom eksperimenata s istim ciljem već bave mnoge institucije.

Sve je to kemija

–U Institutu za nutriceutiku i funkcionalnu hranu u Québecu volonteri uzimaju striktno kontroliranu hranu i dodatke te im liječnici svaki dan vade uzorke krvi i urina. Počeli su i eksperimenti na ljudima s nekoliko lijekova koji su već odobreni za neke bolesti poput lijeka za dijabetes, za koji je ustanovljeno i da reorganizira metabolizam u smislu da šećer ne ostaje dugo u krvi. I tu je već počeo klinički pokus na volonterima. No, čitava ovakva tendencija mi se čini jako dobrom jer je većina ljudi u punom zdravlju iz nekog razloga do 40. godine. Kad bismo znali razlog zašto smo do te dobi dobra zdravlja, onda bismo mogli vidjeti i kako da ta granica više ne bude 40, nego 80 godina – kaže taj poznati hrvatski znanstvenik.

Bolesti vezane uz starost glavni su uzrok smrtnosti, stoga znanost nastoji naprosto otkriti kako pomaknuti granicu starosti. Nije riječ o licu bez bora i zategnutoj koži što je, recimo, hollywoodska implikacija cijele priče. Implikacija koja je stvorila antiage industriju. Ali bit svih istraživanja, pa tako i ovog posljednjeg, nije produljiti život radi života, nego – kvalitetnog života.

– Nitko ne bi želio živjeti polumrtav poput kakve biljke, nego da mu se produlji zdrav život. To znači da pomaknemo granicu kada se počinju razvijati bolesti vezane za starost. Sve je to neka kemija, a dosad se nije istraživalo. Znanstvenici su sami skrivili jednu preveliku opreznost jer, kad se uspostavi uzrok nečega, a postoje uzroci starenja, onda je dovoljno djelovati na taj uzrok, a smatram da i ne moramo nužno znati mehanizam. U slučaju starenja uzrok je jednostavan i na njega se može djelovati, ali su posljedice strašno komplicirane jer je takav naš organizam kompliciran – smatra prof. Radman.

Upravo zbog te opreznosti i izostanka interesa proći će još prilično vremena do razvoja čarobne pilule koja će nam bezbolno i lako omogućiti stotu u punom zdravlju. Tako da, ako japanski eksperiment s molekulom na deset volontera i dokaže kako usporava starenje, tek potom ulazi u dugotrajnu proceduru daljnjih ispitivanja. 

>>Evo gdje najduže žive žene, a gdje muškarci

Komentara 3

KI
killthesnake
06:35 29.06.2016.

A sa druge strane truju nas aspartamom , konzervansima , umjetnim bojama , pojačivačima okusa , sve to "legalno" u "dopuštenim prihvatljivim" granicama , danas i da želiš ne možeš se hraniti zdravo , špricaju jagode , naranče , limune , jabuke , meso je puno antibiotika , salame pune soli i kemije.

RT
ribaric.tomislav
23:25 28.06.2016.

pa satim cemo da im hrmbamo do 90 banki

Avatar @proma_trač
@proma_trač
09:43 29.06.2016.

Al će mo se naplaćati mirovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije