Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

Dijete je počelo piti antibiotik i dobilo urtikariju. Kako je ukloniti?

beba kod liječnika
Foto: Thinkstock
16.12.2014.
u 17:00

Dijete od pet godina mi je prije 5 dana dobilo antibiotik zbog kašlja, prepisan mu je Argumentin. Nakon treće doze pojavio se grozan osip po cijelom tijelu

Pitanje:

Dijete od pet godina mi je prije 5 dana dobilo antibiotik zbog kašlja, prepisan mu je Argumentin. Nakon treće doze pojavio se grozan osip po cijelom tijelu popraćen strašnom svrbeži i blago otečenim pojedinim dijelovima tijela (trup, noge). Završili smo na hitnoj gdje su mu dali oralno Fenistil i injekciju solu-medrola te su nam rekli da se radi o urtikariji. S antibiotikom smo odmah prekinuli, te smo sutradan od pedijatrice dobili u zamjenu Zinat i Aureius za alergiju. Zinat mu nismo dali jer se ne usudimo a i kašalj se smiruje, a uz Aurius se urtikarija i dalje svakodnevno ponavlja, što me zabrinjava. Pojavi se obično poslije podne (traje nekoliko sati pa se povuče). Čitala sam da može potrajati i nekoliko tjedana pa me zanima postoji li kakav bolji i učinkovitiji preparat kojim bismo mogli ublažiti ili potpuno eliminirati pojavu urtikarije svaki dan?

Odgovor:

Osip koji navodite može biti posljedica alergijske reakcije na antibiotik, zatim može biti u kliničkoj slici dječje zarazne bolesti u toj dobi koja možda nije prepoznata (ospice, šarlah, rubeola itd.), zbog interakcije antibiotika s virusima koji uzrokuju infektivnu mononukleozu ili se slučajno tijekom terapije antibiotikom javila alergija na neku hranu na koju se ranije nije javljala nikakva alergijska reakcija. Dakle, najprije liječnik treba utvrditi što je uzrok osipa, a zatim poduzeti liječenje.​

>>'Moja kćer u zadnje vrijeme teže diše. Je li riječ o astmi?'

>>'Imam miome, ali zadnjih godinu dana i jako obilne mjesečnice. Što mi je činiti?'

Komentara 2

CA
cactus
17:15 16.12.2014.

izbjegavati paracetamole i konzervanse

KO
kojesta
20:25 20.12.2014.

bez obzira, da li dijete ili odrasla osoba, kod kaslja koji traje dulje od 3-4 dana, bronhitisa i upala, kod visje temperature koja traje dulje, kod gripalnog infekta i sl. najjednostavniji nacin, bez anitibiotika i kemije, jest ispiranje kolona tj. crijeva. sa prokuhanom mlakom vodom i klistirom (za odrasle 3-5 litri). kad odu otrovi, odu i upale i problemi. kod male djece trebalo bi pri kaslju lupkati po ledjima, (vrsta terapije), da sluz lakse izadje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije