Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječenje u hrvatskoj

Dijabetes: Uspijevamo rano otkriti bolest, ali još zaostajemo u prevenciji

dijabetes
Marko Jurinec/PIXSELL
22.09.2014.
u 11:24

Glavni znakovi upozorenja za dijabetes uključuju učestalo mokrenje, pretjeranu žeđ, povećanu glad i nagli gubitak težine, umor, manjak koncentracije, povraćanje, bol u trbuhu

Hrvatska je na 22. mjestu po uspješnosti liječenja šećerne bolesti tipa 1 i 2 prema indeksu koji uspoređuje uspješnost liječenja ove bolesti u 28 zemalja članica Europske unije, Švicarskoj i Norveškoj.

Riječ je o Euro dijabetes indeksu predstavljenom na 50. Kongresu Europske asocijacije za istraživanje dijabetesa u Beču. Ovaj pokazatelj učinkovitosti zdravstvene zaštite mjeri i objavljuje Health Consumer Powerhouse, vodeća europska organizacija za analizu i procjenu zdravstvenih sustava.

Problem društva

Na čelu ljestvice Euro dijabetes indeksa nalaze se Švedska, Nizozemska i Danska, dok su iza Hrvatske, među ostalima, Grčka, Poljska, Rumunjska i Bugarska. Prema objavljenim rezultatima, Hrvatska je izuzetno uspješna u ranom otkrivanju novih slučajeva dijabetesa, kao jedna od pet država u Europi koje sustavno vode nacionalni registar oboljelih.

S druge strane, kritičari ističu da je ključno raditi na pojačanju programa prevencije, poboljšanju dostupnosti lijekova i pomagala, kvalitetnijoj i strukturiranoj edukaciji te redovitom provođenju kontrolnih zdravstvenih pregleda bolesnika.

Kako bi hrvatsko zdravstvo poboljšalo kvalitetu zdravstvene skrbi bolesnika s dijabetesom, ova će bolest morati biti prepoznata kao javnozdravstveni problem s konkretnim aktivnostima usmjerenim prema podizanju svijesti o šećernoj bolesti i njenoj prevenciji.

Dijabetes u brojkama

– Sjedilački način života koji vodimo, neprestana vožnja automobilom i velika pasivnost tijekom dana dovode do toga da je naš kalorijski unos prevelik za naše potrebe, a u samoj prehrani prevladavaju jednostavni ugljikohidrati. To su ponajprije kruh i tjestenina.

Dane provodimo za računalom i manje se krećemo. Rezultat svega toga je povećanje tjelesne težine, koja opterećuje organizam – pogotovo gušteraču koja je ključna za proizvodnju inzulina.

Nažalost, okruženi smo pekarnicama koje danas djeluju kao prava pošast. Mlađe generacije odrastaju na pekarskim proizvodima i zaboravljaju na kvalitetan unos zdravih namirnica, poput svježeg voća i povrća. Prevenciju treba početi graditi polazeći od njih – komentirala je nutricionistica Meri Filipović.

Međunarodna dijabetička federacija procijenila je da je od šećerne bolesti u našoj zemlji prošle godine bolovalo 224.490 osoba. U cijeloj Europskoj uniji sa šećernom bolešću živi 32 milijuna ljudi, što je poglavito rezultat sve većeg broja pretilih, nezdrave prehrane i tjelesne neaktivnosti, tvrde stručnjaci.

Glavni znakovi upozorenja za dijabetes uključuju učestalo mokrenje, pretjeranu žeđ, povećanu glad i nagli gubitak težine, umor, manjak koncentracije, povraćanje, bol u trbuhu, osjećaj utrnuća u šakama ili stopalima te zamućenost vida. Primijetite li ove simptome, nemojte oklijevati i javite se svom liječniku – na vrijeme!

>>Provjerite pijete li previše kave. Ovisnici o kofeinu imaju veći rizik od dijabetesa

>>6 znakova upozorenja: Simptomi koji prethode moždanom udaru

>>10 simptoma raka koje ni jedna žena ne bi smjela ignorirati

Komentara 1

KO
kojesta
12:13 24.09.2014.

lako pricati o ishrani i nacinu zivota. a sto ako genetski nedostaje odredjeni enzim, vidi se po potkoznom masnom tkivu i masnoj jetri, zna se zasto ali gdje je rjesenje za te ljude. u hrvatskoj je veci problem bas ishrana, lose masnoce, previse bijelog praznog ugljikohidrata i previse mesa i mesnih preradjevina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije