Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOUR OF CROATIA

Dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom i pobjede

26.04.2015., Zagreb, Gornji Grad - Peta etapa biciklisticke utrke Tour of Croatia koja se vozi od Svetog Martina na Muri do Zagreba. Biciklisti dijabeticari. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/2
28.04.2015.
u 23:45

Mi smo tu da mijenjamo percepciju što znači imati dijabetes, ali i motiviramo ljude na aktivnost, kažu biciklisti dijabetičari

Puno je snage, odlučnosti i motivacije potrebno da biste odvozili 900 kilometara biciklističke utrke.

No, ako još k tome bolujete od šećerne bolesti, ulog je znatno veći. Da dijabetes ne mora biti prepreka ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata, dokazali su prošli tjedan biciklisti Tima Novo Nordisk – prvog profesionalnog biciklističkog tima u kojem svi članovi imaju šećernu bolest.

Sudjelovali su u utrci Tour of Croatia koja se vozila u pet etapa duž hrvatske obale i unutrašnjosti, od Makarske, preko Zadra, Plitvica, Pule do Zagreba.

– U usporedbi s našom prethodnom utrkom, sada je bilo znatno teže. Prije ove bili smo na utrci po Južnoj Americi, ali razina biciklističkih utrka u Europi puno je viša. Sretan sam što smo je završili i što smo imali dobru utrku. Može se reći da smo imali dobar tjedan, jer završili smo ovu utrku – rekao nam je Gerd de Keijzer, 21-godišnji Nizozemac, biciklist Tima Novo Nordisk.

Ta je ekipa prekaljenih sportaša dio globalne inicijative "Mijenjamo dijabetes", a cilj im je osvještavanje problematike šećerne bolesti, ali i educiranja i osnaživanja oboljelih osoba.

Ovom su prilikom članovi Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga organizirali mjerenje šećera u krvi navijača te na taj način pokušali naglasiti važnost prevencije dijabetesa, koja bi trebala biti zastupljenija.

– Moto utrke, u svjetlu šećerne bolesti, glasi: "Jedna utrka, dva cilja". Naša poruka je da se sa šećernom bolešću možete baviti svim sportovima, čak i biciklizmom. Želja nam je potaknuti mlade da se počnu baviti nekom tjelesnom aktivnošću. Osobe oboljele od dijabetesa znaju da je fizička aktivnost preporučljiva, ali uvijek se treba posavjetovati s liječnikom. No, dobrodošla je i sama šetnja ili laganiji sportovi. Bitno je da je sve u suradnji s liječnikom – otkrila nam je Antonija Brlek, dopredsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Među gorljivijim navijačima utrke Tour of Croatia bio je i Nenad Šimunko, član triatlonskog Tima Novo Nordisk, prva osoba s dijabetesom na svijetu koja je završila trostruki Ironman:

– Želio bih čestitati organizatorima jer su postigli stvarno veliku stvar za Hrvatsku i biciklizam u našoj zemlji. Dečki iz Tima Novo Nordisk rekli su da im je bilo prekrasno voziti. Ovo je bila sjajna utrka – rekao nam je Šimunko te naglasio:

– Mi smo tu da mijenjamo dijabetes, inspiriramo i motiviramo ljude, da im kažemo kako šećerna bolest ne mora biti prepreka u ostvarenju snova, bez obzira na to što oni bili u vašem životu. Slijedite svoje snove i nemojte odustati.

>>Defile biciklista rekreativaca kao podrška timu dijabetičara

>>Svatko od nas može imati šećernu bolest, a da to ne zna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije