Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
široka uporaba

Danas ih koriste žene diljem svijeta, ali znate li kada i kako je nastala 'antibebi pilula'?

pilule
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
17.04.2014.
u 07:20

Znanstvenici tvrtke Schering počeli su istraživati hormone dvadesetih godina 20. stoljeća,u vrijeme kada su hormoni bili neistraženo područje medicine.

Godine 1919. austrijski znanstvenik Ludwig Haberlandt dokazao je da jajnici skotnih ženki kunića presađeni u neskotne ženke sprječavaju ovulaciju, a time i začeće. Prvi hormonski preparat koji je uvela tvrtka Schering 1928. godine bio je Progynon®, preparat s estrogenom za tretman simptoma menopauze.

Istraživanja u Americi

Osnovna saznanja o tome kako spriječiti ovulaciju bila su dostupna tridesetih godina 20. stoljeća. Ali, umiješala se povijest. Naciste ni najmanje nije zanimala kontrola rađanja.

Naprotiv, oni su željeli da Njemice rađaju što više djece i osnovali su takozvani “Mutterkreuz“, odlikovanje koje je dodjeljivano svakoj ženi koja rodi peto dijete. Istovremeno, mnogi znanstvenici porijeklom Židovi morali su napustiti Njemačku zbog sve veće represije. Oni su odnijeli svoje znanje u Ameriku i upravo tu je zaista započela povijest kontracepcijske pilule.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ženska ideja

Nastanak pilule ne bi bio moguć bez dvije žene: Margaret Sanger i Katherine McCormick. Margaret Sanger, medicinska sestra u New Yorku, bila je uvjerena da jedino kontracepcijsko sredstvo koje žena kontrolira može osloboditi žene bremena

neplaniranih trudnoća. Imala je hrabrosti javno izraziti svoje stavove, iako je na taj način stvarala neprijatelje u društvu, u kojem su muškarci smatrali da je rađanje djece sudbina žene i u kojem je kontrola rađanja bila službeno zabranjena.

Tek pedesetih godina 20. stoljeća razvoj hormonskih kontracepcijskih sredstava postao je politički moguć.

Margaret Singer i milijunašica Katherine McCormick uvjerile su dr. Gregoryja Pincusa da proizvede kontracepcijsku pilulu. Ona je u Americi uvedena u svibnju 1960. godine pod trgovačkim nazivom Enovid®.

>>A kakvu kontracepciju vi koristite?

>>Koristite li kontracepcijske pilule? Ovo trebate znati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije