Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najuspješnija studentica

Čudo od djeteta: 10-godišnja Nigerijka studira matematiku da bi osnovala banku

Esther Okade
Foto: screenshot/youtube
1/3
12.03.2015.
u 10:59

Esther Okade predavanja prati putem interneta jer zakonski ne može živjeti sama kao studentica na sveučilišnom kampusu

Nigerija je poznata po nafti i računalnim prijevarama, a uskoro bi prva asocijacija na spomen ove zemlje mogla biti Esther Okade.

Ova desetogodišnja Nigerijka koja živi u britanskom gradiću Walsalu svjetsko je matematičko čudo od djeteta i jedna od najmlađih studentica na svijetu. Već sada pohađa studij matematike na Open Universityju, a nastavu prati i ispite polaže putem interneta jer zakonski ne smije živjeti sama. Iako je studij upisala u siječnju, već je stekla status jedne od najboljih studentica sveučilišta sa stopostotnim rezultatima na svim ispitima koje je polagala.

– Često ljudi misle da smo je mi, roditelji, forsirali na učenje, ali stvarnost je sasvim drukčija. Htjela je upisati fakultet u sedmoj godini, kada je završila srednju školu, ali nismo joj to dopustili. Htjeli smo da malo uspori, da se odmori – kaže Estherina majka.

Inače, djevojčica je samoinicijativno krenula u školu kada su joj bile samo tri godine, a bila je toliko uspješna da je završavala po nekoliko razreda na godinu. Već sada ima planove što će raditi u budućnosti, a kako kaže, fakultet će završiti do svoje 12. godine, godinu nakon toga doktorirat će u roku od jedne godine, a nakon doktorata planira se upustiti u posao, i to u bankarstvo.

– Ideja mi je da do 15. godine imam vlastitu banku. Dobra sam u računanju i volim pomagati ljudima, a to je kroz banku najlakše postići – kaže Esther.

Njezini roditelji, koji su se prije nekoliko godina iz Nigerije preselili u Veliku Britaniju, imaju nešto drukčije planove.

Ne miješaju se u Estherine zamisli o osnivanju banke, nego u svojoj rodnoj zemlji rade na osnivanju zaklade koja bi se brinula o obrazovanju djece.

Osnivaju i nigerijsko sveučilište Shakespeare na kojemu će biti mjesta za 2 do 3 tisuće studenata iz te afričke zemlje.

Foto: screenshot/youtube/ilustracija

Screenshot/Youtube

>>Hrvatski 15-godišnjaci malo znaju o raspolaganju novcem

Komentara 2

IK
ikonoklast
11:11 12.03.2015.

haha ja ako završim do 30 te bit ce dobro

DU
Deleted user
09:06 13.03.2015.

Ne kuzim kaj hocete nam prodati, da matematika i lihvarenje imaj nekaj zajednicko. Banke su najgori (nakon crkve) šljam ovoga društva. Kao i bankari sami. Život na tuđoj muci, na tuđem jadu i bijedi i neostvarenim željama. Sve te nekretnine koje sada bankari plijene su već otplaćene. Svi ti truli auti ne vrijede ništa koliko su plaćeni u startu. Sve je to jad i očaj. I žalost. Dajte nam pomognite, da. Tako da te još više zakopam u kredit i kamatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije